sex hikaye

Golden Globe: út az Oscarhoz?

A Sideways vezeti a jelöléseket

2004. december 15. - filmhu
Golden Globe: út az Oscarhoz?
Hét kategóriában kapott jelölést a Sideways című film, amivel Alexander Pine alkotása vezeti a Golden Globe nevezési listát. Ha folytatódik az utóbbi évek tendenciája, akkor a Sideways a 62. alkalommal megrendezésre kerülő eseményt követően komoly eséllyel indulhat az Oscar-díjért folyó versenyben is. Szabó István filmjében, a Csodálatos Júliában nyújtott alakításával a musical és vígjáték kategóriában Annette Bening indul a legjobb színésznőnek járó Arany Glóbuszért. A drámai alkotások között a legjobb férfi szinész játékért elnyerhető szoborért küzd Leonardo DiCaprio és Johnny Depp mellett a három kategóriában is jelölt Jamie Foxx.

A Sideways egy alacsony költségvetésű mozi két férfiről, akik a kaliforniai szőlőültetvények között keresik az igaz szerelmet és a tökéletes pinot noirt. Az independent komédiát Martin Scorsese filmeposza, a The Aviator követi a Golden Globe nevezési listáján.

A Sideways hét nevezést kapott, míg hatot az Aviator, amely Leonardo DiCaprio főszereplésével a milliomos Howard Hughes hollywoodi napjait követi nyomon.

A fenti két alkotás mellett még további három mozi versenyez a legjobb film kategóriában, köztüka Mike Nichols rendezte Closer két pár szerelmi négyszögéről, valamint a Finding Neverland, amely  J.M. Barriea-ről, a Pan Péter klasszikus gyermektörténet írójáról, és azokról az élményekről szólnak, amelyek művének megszületéséhez vezettek. A sort végül Clint Eastwood női boxolós mozija, a Million Dollar Baby zárja.

A nevezések segítenek szűkíteni az Oscar-esélyesek hosszú listáját. Az aranyszobor aspiránsai között a Golden Globe-jelölések alapján a Sideways áll az élen, mi több a múlt hétvégén a New York-i Filmkritikusok Köre is nevezte az év legjobb filmje címre, a Los Angeles-i Filmkritikusok Tanácsa pedig szombaton jelölte a legjobb kép kategóriában.


Az egyik nagy esélyes - Sideways

„Alig pár nevezésre számítottunk, de az a halom, amit a film kapott minket is meglepett, ez nagyon jól jön nekünk”– mondta Michael London a film producere.

Míg a Sideways egy alacsony költségvetésű mozi, ami úgy tűnik, tetszik a díjat odaítélő szavazóknak, addig az Aviator egy látványos filmeposz. DiCaprio szerint minden van benne, ami kell egy jó mozihoz, izgalmas történet és érdekes karakterek. Arról viszont semmit sem tudott mondani, hogy milyen eredménnyel szerepelhet az Oscarért folyó versengésben, de hozzátette: „Ebben a helyzetben még rengeteg kategóriában kaphat Oscar nevezést a film.”

A Golden Globe történetében Jamie Foxx lett az első színész, aki egy évben háromszor is esélyes lehet a címre. A legjobb férfi színész Arany Glóbuszára pályázhat a Ray Charles életéről szóló Ray című zenés komédiában nyújtott alakításával, valamint a Collateral című thrillerben a legjobb mellékszereplő, míg a tévédráma kategóriában szintén a legjobb férfi színész címet nyerheti el Redemption sorozatban hozott játékával.

Oscar-jelző

A Golden Globe-díj január 16-án kerül kiosztásra a Hollywood Foreign Press Association kilencven tagjának döntése után. Korábban többször előfordult, hogy a Golden Globe-nyertesek meg sem álltak az Oscarig, amelyet idén februárban adnak át az Amerikai Filmakadémia 5800 fős szavazásra jogosult tagjainak döntését követően.

A filmdrámák között az említetteken kívül a Globe-ra esélyesek között tartják számon még Hotel Rwandát, amely egy férfi heroikus küzdelmének története a Ruandanban zajlott népirtásban, valamint a Kinsey című életrajzi filmet, amely Alfred Kinsey szexkutató történetét dolgozza fel.

A Sideways jelöléseinek magas számát annak is köszönheti, hogy a legjobb film musical vagy komédia kategóriában is az esélyesek közt van. Ebben a csoportba tartozik még az Egy makulátlan elme örök ragyogása,a Ray, Az operaház fantomja, valamint A hihetetlen család című animációs box office hit.

A Sideways rendezője és forgatókönyvírója, Alexander Payne (Schmidt története), mindkét kategóriában indul a legjobb Golden Globe szoborért, a film színészei közül pedig Paul Giamatti a férfi főszereplőnek, míg Thomas Haden Church és Virginia Madsen a férfi illetve női mellékszereplőnek járó elismerésért verseng.

Drámai filmek kategóriában a legjobb férfi főszereplőnek járó díjért indul Leonardo DiCaprio, Cate Blanchett pedig Katharine Hepburn megformálásért a legjobb női mellékszereplőnek járó elismerésre, Martin Scorsese pedig a legjobb rendezőnek járó Globe-ra számít az Aviatorért. A férfiak közt DiCaprio versenytársa lesz Don Cheadle (Hotel Rwanda), Liam Neeson (Kinsey), Johnny Depp (Finding Neverland) és a spanyol Javier Bardem (Belső tenger).


Finding Neverland - a Pán Péter-sztori Johnny Depp-pel

A komédia vagy musical kategóriában a férfi színészek között Foxx (Ray), Giamatti (Sideways), Jim Carrey (Egy makulátlan elme örök ragyogása), Kevin Kline (De-Lovely) és Kevin Spacey (Beyond the Sea) fognak versengeni a Glóbuszért.

Nikole Kidman (Birth), Imelda Staunton (Vera Drake), Hilary Swank (Million Dollar Baby), Uma Thurma (Kill Bill 2.) és Scarlett Johansson (A Love Song for Bobby Long) között dől el, hogy ki kapja majd az elismerés a legjobb női drámai alakításért.

Szintén a nők között musical és komédia kategóriában Annette Bening (Csodálatos Júlia), Ashley Judd (De-Lovely), Emmy Rossum (Az operaház fantomja), Kate Winslet (Egy makulátlan elme örök ragyogása) és Renee Zellweger (Britget Jones Naplója 2.) a díj várományosai.

A legjobb idegen nyelvű filmek között két francia film is található, a Kóristák és az A Very Long Engagement. A spanyolok Belső tengerrel, a brazilok Che Guevara: A motoros naplójával, míg a kínaiak The House of Flying Daggers-zel indulnak a megmérettetésben.






nka emblema 2012