sex hikaye

Greenaway Rembrandt-filmje

Ősszel indul az Őrjárat

2005. március 3. - filmhu
Greenaway Rembrandt-filmje
A brit Peter Greenaway a 17. századi holland művészről, Rembrandt van Rijnről forgatja következő filmjét, Nightwatching címmel. A film a festő leghíresebb műve, az Éjjeli őrjárat elkészítésének folyamatát és nehézségeit tárná fel. Az Éjjeli őrjáratot úgy is szokták emlegetni, mint Rembrant első 10 amszterdami évének művészi foglalatát. Ebben az időszakban veszítette el a festő 3 gyermekét és feleségét. 

"Az Éjjeli őrjárat Rembrandt számára a vég kezdete volt. Nem sokan ismerik ennek a történetét", nyilatkozta Kees Kasander, a filmet gyártó Kasander stúdió vezetője. A Kasander Film berkein belül készültek korábban A szakács, a tolvaj... és a Prospero könyvei című Greenaway-filmek, valamint a legutóbbi, magyar koprodukcióban készült Tulse Luper bőröndjei is.

Greenaway, aki maga is festő, egy különleges installációt készít a Rijksmuseum számára, az eredeti Rembrandt-kép mellé. Ezt akkor fogják leleplezni majd, amikor az elkészült filmet forgalmazni kezdik.

Rembrandt életét többen feldolgozták már filmvásznon, így például 1936-ban Alexander Korda életrajzi filmjében Charles Laughton játszotta a főszerepet, a holland Jos Stelling pedig Rembrandt - 1669 címmel rendezett egy filmet 1977-ben. Az 1999-es Charles Matton-féle francia-német-holland változatban a nálunk Mephistóként elhíresült Klaus Maria Brandauer alakította Rembrantot.
 
Greenaway filmje angol-francia-német-holland koprodukcióban készül, és 2006-ban, a festő születésének 400 éves évfordulóján szeretnék bemutatni. A 6 millió euró költségvetésű produkció idén ősszel indulna, a szereplőket pedig hamarosan elkezdik kiválogatni.



Címkék

hír



nka emblema 2012