sex hikaye

Gyorshírek: A Szalontüdő a legjobb Rómában, Washington-díj Szabó Istvánnak

Jelentkezz Diákzsűrinek!

2008. november 19. - filmhu
Gyorshírek: A Szalontüdő a legjobb Rómában, Washington-díj Szabó Istvánnak
A római Madfilm fesztiválon Szirmai Márton Szalontüdő című alkotása elnyerte a legjobb rövidfilmért járó díjat, a Türelem Madridban elismerő oklevelet kapott, Szomjas György filmje Torinóban fog versenyezni, az Amerikai Magyar Alapítvány Szabó Istvánt Washington-díjjal tüntette ki, továbbá lehet jelentkezni a diákzsűribe.

Rómában a legjobb a Szalontüdő

177 mozgóképet tűzött műsorra Rómában november 6-16. között a Medfilm fesztivál. A 14 alkalommal megrendezett seregszemlén nagy sikerrel mutatták be Szirmai Márton Szalontüdő című alkotását. A hétperces mozgókép, mely során „egy letűnt kor finom darabkája találkozik két sokat látott emberrel, akik szavak nélkül is megértik egymást…”, a Medfilm fesztivál legjobb rövidfilmjét illető Methexis-díjat nyerte el – tudatta a Magyar Filmunió.

A Madridban immáron 38. alkalommal megrendezett ALCINE európai rövidfilmversenyen (november 7-15.) Nemes Jeles László Türelem című alkotása volt látható. Az Európa Filmdíjra jelölt magyar rövidfilm, mely Nemes Jeles László első 35 mm-es filmre forgatott mozgóképe, a zsűri elismerő oklevelét nyerte el Spanyolországban.


Szalontüdő


Torinóban Szomjas György filmje

3000 benevezett filmből állították össze a Nanni Moretti művészeti igazgató nevével fémjelzett torinói filmfesztivál idei válogatását. Észak-Olaszország prominens mozgókép szemléjét november 21-én Oliver Stone „W” című legújabb rendezése nyitja meg.

A Magyar Filmunió értesülései szerint a fesztivál „Lo Stato delle Cose” (A dolgok állása) című versenyprogramjába kapott meghívást Szomjas György A Nap utcai fiúk című munkája. Az 1956-os forradalom idején játszódó magyar film 15 vetélytárssal együtt versenyez a Maurizio Collino-díjért.

A Nap utcai fiúk-at a torinói filmfesztiválon láthatja először az olasz közönség. A premierre Szomjas György a film rendező-forgatókönyvírója jelenlétében kerül sor.


A Nap utcai fiúk


Washington-díj Szabó Istvánnak

Három kiválóságnak adják át ma este New Yorkban az 1955-ben alapított George Washington-díjat, mely a legrangosabb emigráns szervezet, az Amerikai Magyar Alapítvány kitüntetése. Bodák László építész, Richard Holbrooke politikus és Szabó István Oscar-díjas filmrendező személyesen veszi át a tekintélyes díjat a New Yorki-i Waldorf Astoriában megrendezendő díszvacsorán – adta hírül a Magyar Filmunió.

Az idén 46. alkalommal odaítélt George Washington-díjat azzal a céllal hozták létre, hogy előmozdítsa a magyar kultúra értését és megbecsülését Amerikában. A kitüntetéssel olyan személyiségeket kívánnak méltatni, akik az emberi tudás, a művészetek, a tudományok és az üzleti világában maradandót alkottak, illetve azokat az amerikaiakat, akik sokat tettek a magyar kultúra ügyéért.

Szabó István munkásságát októberben rangos osztrák művészeti díjjal, a badeni (Baden bei Wien) Sellő filmnapok életműdíjával méltatták. 


Szabó István


Jelentkezz a 2009-es Magyar Filmszemle diákzsűrijébe!

A Zöld Holló Egyesület pályázatot hirdet olyan diákoknak, akik részt szeretnének venni a 2009-es magyar filmfesztiválokon, mint a diákzsűri tagjai.

Az ideális jelölt, tisztában van a kortárs magyar film trendjeivel, hiszen a Diákzsűri tagjaként felelős döntést kell hoznia a filmfesztiválokon kiosztásra kerülő díjakról, mivel a Diákzsűri immár jelen van a legtöbb Magyarországi Filmfesztiválon (Magyar Filmszemle, BUSHO, Cinefest, Moveast, Titanic), a zsűriben folytatott munka nem ér véget a Filmszemlén való részvétellel, a mandátum egy évre szól.

A szervezők felsőbbéves hallgatók jelentkezését várják. A pályázat leadási határideje 2008. december 15. Bővebb információ itt.






nka emblema 2012