sex hikaye

Gyorshírek: Delta az Európai Filmakadémia díjáért, új Eurimages döntés

pályázatok a KulturPont képzésaira, illetve az ALTER-NATIVE Fesztiválra

2008. szeptember 5. - filmhu
Gyorshírek: Delta az Európai Filmakadémia díjáért, új Eurimages döntés
A KulturPont iroda pályázatot hirdet két, ősszel induló tanfolyamára, hazánkból a Delta indul az Európai Filmakadémia díjáért, Roberto Olla lett az Eurimages főtitkára, szeptember 12-ig lehet pályázni az Alter-Native Nemzetközi Rövidfilm Fesztiválra.

KulturPont pályázat

A KulturPont Iroda 2008. szeptember 22. és 24. között Budapesten szervezi 2008 őszi Kultúra és az Európai Unió című akkreditált tanfolyamát. A kurzust kedvezményes (25.000 Ft+áfa) részvételi díj ellenében lehet elvégezni, az első 15 jelentkező ajándékba kapja az Inclusive Europe? Horizon 2020 című kulturális konferencia kiadványát. A tanfolyamot 16 jelentkező megléte esetén indítják el.

Továbbá a KulturPont Iroda beindítja EU pályázatíró tréning elnevezésű akkreditált továbbképzését; az erre való jelentkezéshez európai uniós ismeretek szükségesek. A 2008. október 15. és 17. között Budapesten zajló kurzust is kedvezményes (25.000 Ft+áfa) részvételi díj ellenében lehet elvégezni, az első 15 jelentkező itt is ajándékba kapja az Inclusive Europe? Horizon 2020 cimű kulturális konferencia kiadványát. 

Bővebb információ itt. 


Mundruczó Kornél filmje az Európai Filmakadémia díjaiért

Az Európai Filmakadémia nyilvánosságra hozta a 2008-as nevezések listáját, amelyen hazánkat Mundruczó Kornél Delta című filmje képviseli. 

A Delta világpremierje a 39. Magyar Filmszemlén volt, ahol elnyerte az Arany Orsó fődíjat, a legjobb filmzene díját - Lajkó Félix - és a külföldi filmkritikusok Gene Moskowitz-díját. A nemzetközi közönségnek a cannes-i filmfesztivál mutatta be a Deltá-t, melyen elnyerte a filmkritikusok nemzetközi szövetségének (FIPRESCI) díját. Az alkotás azóta számos nemzetközi filmfesztiválra kapott meghívást, augusztusban az ART Mozik Nemzetközi Szövetsége (CICAE) tüntette ki rangos díjával a szarajevói seregszemlén. Az amerikai közönségnek a napokban mutatja be a torontói filmfesztivál.

Az Európai Filmakadémia (EFA) által kiadott Európa Filmdíjakra nevezett 44 játékfilmet a legtöbb EFA-taggal rendelkező 20 európai ország közvetlen szavazással jutatta a nevezettek listájára. A nevezett filmek közül az Ingmar Bergman és Wim Wenders által alapított akadémia 1800 tagja választja ki a különböző kategóriák jelöltjeit az elkövetkezendő hetekben. A jelöltek listáját a sevillai filmfesztiválon hozzák nyilvánosságra november 8-án.

Az Európai Filmdíjakat 15 kategóriában adják át 2008. december 6-án Koppenhágában a dán királyi család jelenlétében, többek között a legjobb európai film, rendező, operatőr, forgatókönyvíró, színésznő és színész, valamint zeneszerző díját.

Bővebb információ a www.europeanfilmacademy.org oldalon.


Lajkó Félix, Tóth Orsolya és Mundruczó Kornél Cannes-ban


Új Eurimages döntés
 
Az Eurimages  Igazgató Tanácsa 2008. június 30-julius 1. között tartotta 111. ülését Strasbourgban. A támogatást kérő gyártási tervek száma 55, közöttük magyar részvételű nem volt. Az Igazgató Tanács 12 filmtervet támogatott, összesen 4 275 000 € összegben.

A forgalmazási támogatást kérők között az Anjou Lafayette Bt. által pályázott Ja sum od Titov Veles című magyar érdekeltségű film 5 000 € támogatást kapott.

Az Európa Tanács főtitkára július 1-i hatállyal kinevezte Roberto Ollát az Eurimages főtitkárává.

A 2009-ben január 12-én, március 10-én, május 4-én, augusztus 24-én, és október 19-én lesznek a a jövő évi beadási határidők.


16. ALTER-NATIVE Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál

Maros megyei MADISZ szervezésében, idén november 5-9. között kerül sor a 16. ALTER-NATIVE Nemzetközi Rövidfilm Fesztiválra a marosvásárhelyi Kultúrpalotában.

A pályázók 2008. szeptember 12-ig adhatják be nevezésüket.

További információk a www.madisz.ro honlapon találhatók.






nka emblema 2012