sex hikaye

Gyorshírek: Thesszaloniki elismerés a Fövenyórának, belga fődíj az Ergonak

Két magyar film Gijonban

2008. november 25. - filmhu
Gyorshírek: Thesszaloniki elismerés a Fövenyórának, belga fődíj az Ergonak
Tolnai Szabolcs a 49. thesszaloniki fesztiválról elhozta a művészi teljesítmény díjat a Fövenyóra című alkotásáért, a The Counterpart és a Friss levegő Gijonba utazik, az Ergo a belga FCAN Fesztivál fődíját nyerte el, és november végén indul az Utolsó Csepp Fesztivál.

Thesszaloniki díj Tolnai Szabolcsnak

A 49. thesszaloniki nemzetközi filmfesztivál versenyprogramjának zsűrije Tolnai Szabolcs rendező-forgatókönyvírónak ítélte a művészi teljesítmény díját Fövenyóra című, magyar-szerb-montenegrói koprodukcióban készült alkotásáért – tudatta a Magyar Filmunió.

A filmet, amelyet nemrég mutattak be a hazai mozikban, a szerbiai nemzeti filmfesztiválon a legjobb rendezésért és a 39. Magyar Filmszemlén is díjazták, akkor Pohárnok Gergely vehette át a legjobb operatőr díját.

A Fövenyóra a következő hetekben Görögország más városaiban is bemutatásra kerül egy olyan válogatás részeként, amelyet a thesszaloniki fesztivál kiemelkedő tematikai és vizuális megközelítésű filmjeiből állítottak össze, valamint januárban Skandinávia legfontosabb filmes eseményére, a göteborgi filmfesztiválra is meghívást nyert. 


Fövenyóra


Filmfesztivál Asztúriában

46. alkalommal kezdődött az észak-spanyolországi Gijonban a filmművészeti seregszemle november 20-án. A Magyar Filmunió értesülései szerint a tekintélyes asztúriai filmünnep programját két Magyarországról érkező mozgókép gazdagítja.

Nemes Jeles László legújabb munkája, melynek címe The Counterpart, a rövidfilm versenyben mutatkozik be. A válogatásba mindössze 17 alkotás kapott meghívást, melyek először láthatók Spanyolországban. A 14 perces magyar-holland koprodukcióban készült The Counterpart című mozgóképet Erdélyben forgatták.

A gijoni filmfesztivál különleges válogatást mutat be „Una parte del cielo” címmel. A rangos spanyol seregszemle szervezői arra vállalkoztak, hogy az ezredforduló legfontosabb filmrendezőnőinek munkáit gyűjtsék csokorba. A válogatásba meghívták és bemutatják Kocsis Ágnes Friss levegő című többszörös díjnyertes és Európa Filmdíjra jelölt rendezői diplomafilmjét.


Friss levegő


Belga fődíj az Ergonak

Magyar sikerrel zárult november 22-én a Neufchateau-ban megrendezett animációs rövidfilmek versenye. Az Oscar jelölt rendező, M. Tóth Géza legújabb animációs filmje, az Ergo a belga FCAN Fesztivál fődíját nyerte. 

A KEDD Animációs Stúdióban készült film az idei Cannes-i Filmfesztiválon került először versenybe és azóta Szarajevóban, valamint Szerbiában is díjazták. Ez év végéig a film további neves nemzetközi fesztiválokon szerepel. Többek között az olasz Castelli Animati, a francia Aix en Provance Tous Courts és a szlovén ANIMATEKA is versenyprogramjába választotta.


Ergo


Utolsó Csepp Fesztivál – Művészeti iskolák VII. Találkozója

A budapesti Odeon-Lloyd Mozi 2008. november 28. és 30. között hetedik alkalommal rendezi meg az Utolsó Csepp Fesztivált. A háromnapos mustra idén is a hazai alsó-, közép- és felsőfokú művészeti iskolák legfrissebb mozgóképes alkotásaiból kínál sokszínű válogatást.

A rendezvény célja változatlanul a színvonalas bemutatkozási lehetőség megteremtése a fiatal filmeseknek. A fesztivál által biztosított széles nyilvánosság a közönséggel való találkozás mellett arra is alkalmat ad az alkotóknak, hogy megismerjék egymás munkáit és személyes szakmai kapcsolatokat létesítsenek.

A szervezők továbbra is fontosnak tartják a fiatalok tájékozódásának elősegítését a hazai filmszakmában: az idei kerekasztal-beszélgetés az oktatást helyezi a középpontba; az intézményes és az intézményen kívüli képzés lehetőségeit, sajátosságait járja körbe a rendezés, a forgatókönyvírás és a zeneszerzés területein keresztül.

A művészeti iskolák és a kiemelt alkotók (idén Mátyássy Áron és Pater Sparrow) munkáinak bemutatása, valamint a kötött és kötetlen beszélgetések mellett a népszerű műsorvezető, Galamb vezetésével ezúttal is megrendezésre kerül „A leggyengébb vájt-szem” lenevezésű filmes vetélkedő, amely játékos, vidám keretek között kínál további alkalmat a  filmes ismeretek és kapcsolatok elmélyítésére.     

További információ itt.

(2) 
Hozzászólások
2-1  /  2
2008. november 26. szerda, 10:42#2| admin
Reméljük a szervezők hamarosan befrissítik majd!
üdv, filmhu stáb
 
Előzmény: Minovics #1
 
2008. november 26. szerda, 00:56#1| Minovics
http://www.odeon.hu/utolsocsepp/

Hélo, ez egy tavalyi link.
Vagy csak én vagyok a türelmetlen?

nka emblema 2012