sex hikaye

Harmadik Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál

2000. szeptember 18. - Geréb Anna
A Steven Spielberg Shoah alapítványának (Survivors of the Shoah Visual History Foundation) támogatásával készült egy órás A holokauszt szemei egy nemzetközi sorozat része. Andrzej Wajda a lengyel, Pavel Csuhraj az orosz, Vojtek Jasny a cseh, Luis Puenzo az argentin és Szász János a magyar történésekről számol be a holokauszt idejéből. "A Shoah alapítvány ötvenezer interjút készített rengeteg túlélővel. Ezek az interjúk az alapjai ezeknek a filmeknek és az enyémnek is. Körülbelül 50-60 életet hallgattam meg. Életem egyik legszörnyűbb és legszomorúbb része volt. Ebben a filmben gyerekek és időközben már felnőttek mondják el azt, ahogy a borzalmakat egy gyerek megtapasztalhatta" - vallotta a sajtótájékoztatón Szász János.
"Ez egy remek, nem agyonszervezett, házias ízű összejövetel, ahol nagyon színvonalas kritikai gárda figyeli a dolgozatainkat és ahol a lehetőség, a figyelemfelkeltés adva van" - jellemezte Makk Károly a szakmai eseményt. Bunyik Béla szervező elmondta: állami vagy filmintézményi anyagi támogatást gyakorlatilag nem kap. "Van egy őrült, Bunyik Béla barátom" - reflektált Makk Károly - "aki egy szerény kis tálcán kínálja ezt a lehetőséget. Észrevenni kellene venni, mi mindent lehetne elérni egy kis segítséggel" - célzott a rendező az illetékesek szerepvállalásainak hiányára. Makk szerint a országimázs kialakításában (a művészek, a sportolók és a túróscsusza mellett) fontos szerepet tölthetne be ez a fesztivál.
A Los Angeles-i Music Hall Filmszínház 250 fős termében a következő magyar celluloidokat vetítik angol felirattal: 6:3, avagy játszd újra, Tutti! (Tímár Péter); Akasztottak (Gothár Péter); Az alkimista és a szűz (Kamondi Zoltán); Ámbár tanár úr (Koltai Róbert); Glamour (Gödrös Frigyes); A holokauszt szemei (Szász János); Jadviga párnája (Deák Krisztina); Kelj fel, Jancsi (Fonyó Gergely); A mi gólyánk (Gyarmathy Lívia); Nincsen nekem vágyam semmi (Mundruczó Kornél); Portugál (Lukáts Andor); Simon mágus (Enyedi Ildikó).


Címkék

hír



nka emblema 2012