sex hikaye

Határontúli magyar filmklubok

Ingyenes mozipótlók

2004. szeptember 9. - filmhu
Határontúli magyar filmklubok
Tíz Uránia Filmklubot készül létrehozni az év végéig a Kárpát-medence határontúli magyarlakta településein az Uránia Nemzeti Filmszínház. Az első klub nyár eleje óta működik Gyergyószentmiklóson, ahol máris teltházzal, heti három alkalommal szórakozhat a magyar közönség az anyanyelvű vetítéseken.

Cselényi László, a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínház igazgatója már jó ideje gondolkozott azon, hogy lehetne a határontúli potenciális nézőkön segíteni. Ugyanis, mint azt a mozi vezetője elmondta, a rendszerváltás után eltűntek a kis mozik, viszont a kis településekre nem volt érdemes multiplexeket építeni. Maguk a magyar filmek nem elég keresettek, ráadásul a külföldi forgalmazóknak nem érdekük, hogy magyar szinkronnal vagy felirattal vetítsék filmjeiket, még ha színmagyar területekről van is szó. Így aztán sok helyen semmilyen magyar vonatkozású közösségi filmélményben nem lehet részük a mozirajongóknak.

A határontúli filmklubok ötlete nyár elején realizálódott, amikor egy Budapesten tanuló gyergyószentmiklósi diákkal karöltve egy 70-80 férőhelyes galériában létrehozták az első Uránia Filmklubot. Mivel az Urániának nincs forgalmazói joga, a 35 milliméteres filmeket nem vetítheti, csak DVD-ről vagy VHS-ről. Ezeket a forgalmazókkal való egyeztetés után, speciális házimozirendszeren keresztül jelenítik meg, amely akár tévécsatornák műsorát is képes lejátszani. A filmek, mintegy gyűjteményként, mindig az adott filmklub tulajdonába kerülnek, az előadások minden alkalommal ingyenesek. Az eltervezett heti egy vetítés helyett a megnövekedett igények miatt már most heti három alkalmat kell beiktatni a gyergyószentmiklósi klub programjába.

Cselényi László az év végéig újabb tíz helyen, legközelebb a vajdasági Csantavéren és Kézdivásárhelyen szeretne filmklubot beindítani. A technikai költségeket fedező 700-750 ezer forintot az adott települések testvérvárosainak vagy budapesti testvérkerületeinek önkormányzatai segítségével szeretnék előteremteni. A program kezdeményezője egyelőre megállna tíznél, mert a dolog anyagi vonzatai mellett a forgalmazóknál való lobbizás is megnehezíti a lelkes aktivisták dolgát. A további tervek között szerepel az is, hogy a vetítések után az alkotókat és a szereplőket is vendégül láthassák a klubok, például a nemrég megszerzett Kontroll-t már alkotói körben szeretnék bemutatni odakint. Cselényi László abban bízik, hogy a filmeket hamarosan már a magyarországi bemutatóval egyidőben vetíthetik le.



Címkék

hír



nka emblema 2012