sex hikaye

Hegedűs forgatókönyvírói díja Cannes-ban

Negyedik hely a Hartley-Merrillen

2004. május 26. - filmhu
Hegedűs forgatókönyvírói díja Cannes-ban

A negyedik díjat nyerte el Hegedűs Bálint Showtime című munkája Hartley-Merrill Forgatókönyvírói Pályázat nemzetközi döntőjében. A fiatal filmíró a Cannes-i Filmfesztiválon vehette át az elismerést Jack Valentitől, az Amerikai Mozgókép Szövetség (MPAA) elnökétől. Ezzel a televíziós showműsorok világában játszódó thriller még egy lépéssel közelebb került a megvalósuláshoz. A nemzetközi érdeklődés nő a produkció iránt.
 
 
 
 

A Hartley and Merrill International Screenwriter Prize-t 15 éve alapította RKO Pictures elnöke, Ted Hartley, és alelnöke, Dina Merrill. Mára 21 országban írják ki a versenyt, ahol a nemzeti zsűrik választják ki azt a forgatókönyvet, amely megmérettetik a nemzetközi porondon.

Idén Magyarországot Hegedűs Bálint Showtime című forgatókönyve képviselte. Az eredményhirdetésre és díjkiosztó ünnepségre a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon került sor, ahonnan Hegedűs könyve a 21 forgatókönyv közül a negyedik díjat hozhatta haza. A nemzetközi verseny győztese idén a horvát Iva J. Kapetanovic lett. Az átadón jelen volt a két alapító, a díjakat pedig a 83 éves filmmogul, Jack Valenti, a versenyt támogató Amerikai Mozgókép Szövetség (Motion Picture Association of America) elnöke adta át.

Hegedűs átveszi a díjat Jack Valentitől
Az elismerés és az 1000 dolláros díj mellett Hegedűs részt vehet júliusban a Hartley-Merrill és az HBO által közösen szervezett forgatókönyvírói táborban. A magyarok mellett a nyári műhely vendégei lesznek a pályázat lengyel, cseh, román és bolgár fordulójának a legjobbjai. Az itthon rendezendő pár napos workshop díszvendégének az Oscar-díjas Anthony Minghella rendezőt (Az angol beteg, Hideghegy) szeretnék megnyerni.

Igaz, a 300 millió Ft összköltségvetésű Showtime-ot a Magyar Mozgókép Közalapítvány gyártási pályázatán nem támogatták, a díj révén azonban megnőtt a nemzetközi érdeklődés a film iránt. A Showtime már ezelőtt maga mögött tudhatta az RTL-Klub koprodukciós szándéknyilatkozatát. A kereskedelmi csatorna egyrészt biztosítani tudja a produkció indulótőkéjét, másrészt jelentős technikai és helyszínbeli támogatást is tud nyújtani, hisz a forgatókönyv két konkurens tévécsatorna nézőkért folytatott öldöklő vetélkedéséről szól, mesélte Keményffy Tamás producer. A televíziós pénzzel a tarsolyban a német koprodukciós partner is jobb feltételekkel pályázhat Németországban.

Az Extreme Film égisze alatt készülő Showtime forgatását 2005 nyarára tervezik, rendezője a korábban a VOX Mozimagazin főszerkesztőjeként ismert Szász Attila, producere Hidasi Dalma és Keményffy Tamás.

Hegedűs addig sem marad munka nélkül, hisz nyáron leforog a keze alól kikerült új Szőke András-film, a Zsiguli. A független rendező eddigi legnagyobb költségvetésű filmje szerencsésebbnek bizonyult a Showtime-nál, ugyanis az MMK 70 millió Ft-tal támogatta a tervet áprilisban. Azonban Hegedűs jelenlegi szívügye, mint elmondta, Mázli című forgatókönyv-terve, mely az MMK forgatókönyvírói műhely pályázatán nyert az Extreme Film alkotóműhelyének keretében. Az isteni csodákkal megtűzdelt történet a húsvétot övező négy napban játszódik egy hegyvidéki faluban, ahol rádöbbennek: hatalmas kőolajvezeték fut a helyi temető alatt, amit meg is lehet csapolni. A még idén megírandó forgatókönyből készülő rusztikus vígjátékot előreláthatóan Keményffy Tamás rendezné majd.



Címkék

hír



nka emblema 2012