sex hikaye

Helyre, tétre, befutóra

Majd 300 alkotás esélyes a legjobb filmnek járó Oscarra

2013. december 17. - filmhu
Helyre, tétre, befutóra

289 alkotás egyike nyerheti el a legjobb filmnek járó aranyszobrot a 86. Oscar-gálán. Az esélyes filmek névsora az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) holnapján tekinthető meg.


A szabályok szerint a filmek vetítését december 31-én éjfélig meg kell kezdeni egy Los Angeles-állambeli moziban, és legalább hét egymást követő napon műsoron is kell tartani. A játékfilmeknek több mint 40 percesnek kell lenniük, és 35 mm-es vagy 70 mm-es filmen, illetve minőségi digitális formátumban kell bemutatni őket. Olyan alkotás nem kerülhet a jelölésre esélyesek közé, amit elsőként nem moziban mutattak be.

A 2014. március 2-án kiosztásra kerülő díj jelöltjeit az AMPAS 2014. január 16-án jelentik be a Samuel Goldwyn Színházban. A gála, ahogy azt már megszokhattuk, élőben lesz követhető, idén 225 országban vetítik.

 A nagy füzet előzetese

Magyarország Szász János Agota Kristof-adaptációját, A nagy füzetet nevezte a legjobb idegennyelvű film díjára. Január közepén kiderül, hogy kell-e tovább drukkolnunk.

 

A régi szép idők - A légy

Utoljára 1982-ben tudott Oscart nyerni magyar filmes. Akkor Szabó Istvánt díjazták a Mephistoért. Rófusz Ferenc 1981-ben hozta el a legjobb animációs rövidfilmnek járó díjat A légy című alkotásával. 1978-ban Zsigmond Vilmos kapott Oscart A harmadik típusú találkozások fényképezéséért. Díjnyertes látványtervezőink is vannak, méghozzá a magyar származású William S. Darling, illetve Trauner Sándor, legjobb flmzenéért pedig Rózsa Miklós kapott aranyszobrot. Kertész Mihályt a Casablancáért, Geza Herczeg az Émile Zola élete című film forgatókönyvéért, Paul Lukast pedig az Őrség a Rajnán főszerepéért díjazták. Életműdíjjal George Pal és Adolph Zukor büszkélkedhet.






nka emblema 2012