sex hikaye

Hét továbbjutó a flashpályázaton

Kétnapos fesztivál lesz a zárás

2004. október 8. - filmhu
Hét továbbjutó a flashpályázaton
Lezárult a rajzfilmhu flashanimációs pályázatának 4. fordulója. A tegnap a délután 5-től este 9-ig tartó maratoni tanácskozáson a zsűri meghozta döntését, és hét pályázót továbbjuttatott az ötödik és egyben utolsó fordulóba. A tegnap délutántól hétfő 16 óráig tartó közönségszavazásnak köszönhetően további három versenyző csatlakozhat az élbolyhoz.

A flashanimációs pályázat augusztus 2-án indult. A jelentkezőknek először a szinopszist kellett elkészíteniük, amit a figuratervek, majd a storyboard és az animatic (animált storyboard) kidolgozása követett. A negyedik fordulóban pedig a résztvevő 20 versenyzőnek a produkció felét kellett elkészíteni.

A mezőny kétségtelenül erős volt, a félfilmek között sok magas színvonalú munkával találkozhatunk. Ezek különböző vizuális világokból építkeznek - a meseszerűtől a lírai groteszken át az avantgardos kísérletekig. A zenék több helyen szatirikus társadalmi életképekre ihlették az alkotókat, de szerepet kap a személyesség, nem jelentéktelen filozófikus áramlat is érezhető - mégis, az egyik legfontosabb törekvés természetesen a humor volt.    

A zsűri hosszú fejtörés után végül a következő hét pályázatot ítélte az eddigi legjobbnak:

art7: Triton, Mit akar ma a karma?
b.a.l.: Zagar, Bossa Astoria (Erik Sumo rework)
hazsart: Triton, Indul a nyár
janvi: Kispál és a Borz, Etetés
marix1: Kispál és a Borz, Etetés
patyomkim: Zagar, Taste of Snow
pokeee: Zagar, Taste of Snow

(A zsűri tagjai voltak: Ternovszky Béla rajzfilmrendező, Németh Gábor író, Moll Zoltán producer, Nagy Gerzson animációs szakember és Kerti Géza a Kirowskitól)

A zsűri nagyrészt egyetértett a döntésben, de az érzékeny hetedik helyért nagy csatát vívott: két komolyan esélyes pályamű versengett a bentmaradásért. Az elbírálás során fontos szempont volt a művek vizuális világa, filmszerűségük, fejlődésük az előző fordulóhoz képest, a megvalósíthatóság, valamint a zenével való összhatás.

A hétfői szavazás után tehát 10-en dolgozhatnak tovább a milliós fődíjért. Nekik október 27-ig kell a teljes filmet elkészíteniük. A zsűri végső döntése alapján az első helyezett pályázó 1 millió forintban részesül, a második 400 ezer, a harmadik 200 ezer forint jutalmat kap. Az ötödik forduló résztvevői már biztosan a zsebükben érezhetik a 30 ezer forintos elismerést, miként a negyedik fordulósok 20, a harmadikban résztvevők 10-10 ezer forint kaptak munkájukért. 

A kiesetteknek (kispadosoknak) azért sincs okuk szomorkodni, mert munkájukat nem kell abbahagyniuk: a befejezett művek a zsűridöntéstől és a szavazástól függetlenül felkerülnek a rajzfilmhu-ra, valamint további nagy tervek részeseivé is válhatnak.

Kétnapos flashfesztivál

A pályázatot kétnapos flashfesztivál zárja november 11-12-én a Millenárison. A közönség láthatja majd az összes elkészült pályamunkát, valamint válogatást a Varga Stúdió filmjeiből.

A vetítések mellett szakmai beszélgetések, dj-k és koncertek is lesznek (Palotai, Neo, Kevin, Soul of Man). A látogatók azt is megtudhatják, hol vannak, mivel foglalkoznak a rajzfilmhu korábbi pályázatain (flash-filmsorozat, flashklip, flash-képregény) díjnyertes alkotók és műhelyek. Természetesen itt kerül majd sor a mostani flashpályázat ünnepélyes díjátadójára.

Addig is bíráljatok Ti is, és szavazzatok kedvenceitekre a rajzfilmhu-n! www.rajz.film.hu






nka emblema 2012