sex hikaye

Hiánypótló kisjátékfilmes pályázat: készülhetnek az első kisfilmek

Magyar Média Macenatúra

2012. november 21. - filmhu
Hiánypótló kisjátékfilmes pályázat: készülhetnek az első kisfilmek

Kisjátékfilmek és kísérleti filmek gyártását támogató első pályázatán már az induláskor ötvenszázalékos keretösszeg emelésről döntött a Médiatanács. Az idén ősszel meghirdetett, Huszárik Zoltán pályázaton első körben 15 rendező nyert támogatást filmötletének megvalósításhoz - tudatta a Médiatanács.

 

Művészi és műfaji értelemben a rövidfilmes műfajok között is önálló értéket képviselnek a kisjátékfilmek és kísérleti filmek. A Huszárik Zoltán pályázati program elindításával a Médiatanács hosszú idő után újból külön finanszírozási lehetőséget biztosított e műfajba tartozó fikciós alkotások gyártására.

A testület múlt heti ülésén a Huszárik Zoltán program legelső pályázati eljárásban a rengeteg színvonalas munka beérkezése miatt a keretösszeg ötven százalékos megemeléséről döntött. A megemelt összeggel a Médiatanács 15 rendező filmtervének elkészítéshez összesen 91 millió forinttal tudott hozzájárulni.

A Médiatanács többek között támogatta Borsody István Egy kéz élete című kísérleti filmtervét. Az alkotók rövidfilmjükben arra vállalkoznak, hogy egy-egy mozdulat: kézfogás, integetés, simogatás, pofon gesztusán keresztül rövid képek pergő sorozatával bemutassák az emberi életet születéstől a halálig. A filmötletet a három majom – Mizaru, Kikazaru, és Iwazaru -, a „nem hall, nem lát, nem beszél” gesztusai inspirálták.

Aki ismeri Felméri Cecília Végtelen Percek, vagy a Kakukk című alkotásokat, azt nem fogja teljesen váratlanul érni az a bizarr atmoszférájú és mégis lebilincselő történetszövés, ami – a testülethez benyújtott filmterv szerint – új filmjének, a Deja vu-nek is sajátja lesz. A történetben a férfi, hogy ne veszítse el feleségét, megöli és megeteti a halakkal, a halakat pedig egy olyan nővel, akit maga mellett tud tartani… vagy mégsem tud? A filmben erre és a történet szimbolikáján keresztül ennél sokkal többre is választ kaphatunk. A rendező szerint néha nem tudjuk egymást elengedni és olyat cselekszünk, amivel mélyen nem értünk egyet. Ekkor kell szembenézni magunkkal, mert ilyenkor lehet, hogy változunk.

Szirmai Mártonnak nem az első kisfilmje a most támogatást nyert alkotás, a Bocs! A szinopszis szerint a film – a Szalontüdőhöz és a Legendához hasonlíthatóan - szándékoltan egyszerű, két szereplőre épülő alkotás. A film egy évtizedeken át elfedett, elkendőzött hazugságról és a megbocsátásról szól. A rendező célja, hogy a néző a főszereplővel együtt élje át a dilemmát: megvásárolható-e a megbocsátás?

A nyertes filmtervek alkotói között van M. Tóth Géza Balázs Béla-díjas animációs rendező, akinek első kisjátékfilmes próbálkozása a most támogatott Adomány lesz, valamint a zenészként, később pedig kommunikációs szakemberként megismert író és rendező Fabricius Gábor is, akinek most új filmterve, a Sintér nyert támogatást.

A nyertes filmek teljes listája
- Dombrovszky Linda: A hetvenes
- Mattyasovszy-Zsolnay Bálint: A játék
- M. Tóth Géza: Adomány
- Szirmai Márton: Bocs!
- Széles Tamás: Csalánba nem üt
- Felméri Cecília: Déja vu
- Borsody István: Egy kéz élete
- Pápai Pici: Hátsó lépcső
- Kapitány Iván: Idegenek
- Széphelyi Júlia: Incella kenyérért megy
- Fabricius Gábor: Sintér
- Bodnár V. Róbert: Szimpla történet
- Dési András - Móray Gábor: Tor
- Szemző Tibor: Vágy, hogy indiánok lehessünk
- Nagy Anikó Mária: Zavarok






nka emblema 2012