sex hikaye

Hivatalos dokus Oscar-lista

Győznek az állatok?!

2005. november 16. - filmhu
Hivatalos dokus Oscar-lista
Hivatalossá vált az a 15 filmből álló lista, amelyből az Amerikai Filmakadémia tagjai kiválasztják majd 2005 legjobb dokumentum alkotását. Töretlenül folytatódik a dokuk korábbi években tapasztalt reneszánsza, az idén 82 alkotás közül állt össze a „hosszú lista”.
 
 
 
 
Kapcsolódó anyagok

A beválogatott munkák között zömében amerikai alkotásokat találni, a 15-ből 11-et. A három európaiból egy koprodukciós, egy francia és a harmadik Egyesült Királyságbeli, végül egy koprodukciós brazil doku is szerepel a listán.

A komoly befutók között tartják számon a nálunk is most látható Luc Jacquet-filmet, a Pingvinek vándorlásá-t, amely az Anktartisz madarainak látványosan fényképezett kíméletlen menetelését mutatja be. Az Oscar-esélyesek között tartják még számon az Őrülten forró tánctermet (Mad Hot Ballroom), Marilyn Agrelo alkotása 11 éves, salsát és foxtrottot tanuló New York-i gyerekek világába enged bepillantást.

A hazai mozikban láthatjuk az Oscar-jelölt dokuk közül a Gyilkos labdát (Murderball), amely teljesen rácáfol a mozgássérültekről kialakított eddigi elképzeléseinkre. A film szereplői kíméletlen rugbyjátékosok, akik kerekesszékben űzik a sportot.

Pátosz nélkül - Gyilkos labda
Az európai dokuk között található egy koprodukciós alkotás, a Darwin rémálma (Darwin’s Nightmare), amely egy tanzániai tó ragadozóhalainak életformáján keresztül mutatja a globalizáció pusztító veszélyeit. A harmadik óvilági doku egy angol alkotás, Rupert Murray filmje, az Ismeretlen fehér férfi (Unknown White Man) egy valóban megtörtént esetet mutat be. „Főhőse” amnéziában szenved és megpróbálja saját életét ismét összerakni.

Hogy az összesen 15 filmből álló lista melyik öt alkotása indul az Oscarért, az 2006. január 31-én derül ki, a végső döntést pedig március 5-én hozza meg az Amerikai Filmakadémia.


A hosszú listára került dokumentumfilmek:


After Innocence - Jessica Sanrs, USA

The Boys of Baraka - Heidi Ewing Rachel Grady, USA

Darwin's Nightmarre - Hubert Sauper, FR/AT/BE

The Devil and Daniel Johnston - Jeff Feuerzeig, USA

Enron: The Smartest Guys in the Room - Alex Gibney, USA

Favela Rising - Jeff Zimbalist Matt Mochary, USA/Brésil États-Unis - Brésil

Mad Hot Ballroom - Marilyn Agrelo, USA

March of the Penguins - Luc Jacquet, France

Murderball - Henry Alex Rubin Dana Adam Shapiro , USA

Occupation: Dreamland - Gart Scott & Ian Odds, USA

On Native Soil: The Documentary of the 9/11 Commission Report - Linda Ellman, USA

Rize - David LaChapelle, USA

Stret Fight - Marshall Curry ,USA

Unknown White Male - Rupert Murray, UK

39 Pounds of Love - Dani Menkin, USA



Címkék

dokus oscar-lista , hír



nka emblema 2012