sex hikaye

Hódít a Mérges folyó 

magyar természetfilm siker

2002. november 14. - filmhu
A világ legrégibb és egyik legrangosabb természetfilm-fesztiválján, a Montanában megrendezett Nemzetközi Wildlife Film Fesztiválon a természeti katasztrófát bemutató kategóriában első helyezett a tiszai ciánszennyezésről készített film, a Mérges folyó (Cyanide Blues) lett. Amerikában áprilisban osztották ki a díjat, de csak most értesült róla a rendező: Török Zoltán.
Török Zoltán természetfilmes a Cyanide Blues (Mérges folyó) című filmjének a rendezője, producere és operatőre is volt egyben. Munkáltató cégétől, a  természetfilmeket gyártó svéd-amerikai Scandinature Filmstől kapta a tiszai ciánszennyezésről szóló feladatot. A Mérges folyót Török minimális költségvetésből szinte teljesen egyedül készítette egy éven át. Tiszaderzsen készítette a filmet, melynek a főszereplői a szennyezett Tiszán kívül egy rétisas és az ott élő emberek.

A film már számos elismerésben részesült, pl. 2001 decemberének elején megrendezett legnagyobb európai természetfilm-fesztiválon, az European Wildlife Film Festival-on a National Geographic különdíját kapta.

A huszonnyolc perces filmet Svédországban egy kereskedelmi tv sugározza fő műsoridőben, Magyarországon azonban még nem mutatták be. "Természetesen nagyon szeretném, ha itthon is bemutatnák- mondta erről a rendező -, de annak ellenére, hogy sikerült kiharcolnom a külföldi jogtulajdonosoktól, hogy olcsón adják a magyar piacra, mégis az ügy - talán nem meglepő - itthon lankadt.”

Török Zoltán, külföldön dolgozó természetfilmes rendező-operatőr amellett, hogy leginkább szabadúszóként dolgozik, a Scandinature alkalmazásában áll. Ez a produkciós iroda főként a "világpiacra", a nagy ismeretterjesztő csatornák (Discovery Channel, National Geographic) számára készít színvonalas filmeket. “A világ minden táján, úgy tudom, nemzetközi szinten egyedüli magyar vagyok ebben az iparágban. De emellett kapcsolatban állok a BBC-nél David Attenborough szerkesztőségével is, mivel legutóbbi sorozatukban dolgoztam - mondta erről Török Zoltán, majd hozzátette: Az emberek nem tudják, hogy a természetfilmezés már egészen másról szól mint pár éve. Az a műfaj ugyanis gyakorlatilag kimúlt, mégha ez meglepően is hangzik.”

Címkék

hír



nka emblema 2012