sex hikaye

Holokausztfilmek az Örökmozgóban

Filmek a borzalomról

2007. március 8. - filmhu
Holokausztfilmek az Örökmozgóban
A Bécs – Budapest – Prága, Holokauszt a filmművészetben elnevezésű tudományos kutatóprojekt budapesti állomását március 8-án és 9-én rendezik meg az Örökmozgóban. A konferencia keretei között a budapesti zsidók hányatatott sorsával foglalkozó játék- és dokumentumfilmekről cserélnek eszmét a neves német és magyar kutatók.

A konferencia szerves folytatása a 2004-ben Bécsben a Fritz Bauer Intézet, a Német Filmintézet (DIF), és a Hamburgi Filmkutató Központ (CineGraph e.V., Hamburgisches Centrum für Filmforschung) által megrendezett eseménynek, ahol történészek, szociológusok és filmarchivátorok elemezték és vitatták meg az ausztriai zsidók üldöztetéséről szóló filmeket. Az 1992 óta folyó kutatás legfőbb célja egy széles körben hozzáférhető és tudományosan is kutatható adatbázis létrehozása azokról a filmekről, melyek a holokauszt történetével és hatásaival foglalkoznak.

A Nemzeti Filmarchívummal közösen szervezett budapesti rendezvény keretei között többek között vetítik Máriássy Félix Budapesti Tavasz című filmjét, Forgács Péter Örvény című alkotását, illetve a Sándor Pál-rendezte Szerencsés Dániel-t is. A filmeket bevezető előadások és a programsorozatot záró kerekasztal-beszélgetés célja a nemzetközi tudományos párbeszéd serkentése és az egyes tudományágak inspirálása.

A konferencia két napján az esti programok a nagyközönség számára is nyitottak: március 8-án csütörtökön 20:30-tól megtekinthető a Valahol Európában, aminek kapcsán Hanno Loewy, a hohenemsi Zsidó Múzeum munkatársa tart előadást „Árnyak és ártatlanság – Balázs Béla a háború és a holokauszt után” címmel. Március 9-én 17:00-tól Klaus Dexel: Raoul Wallenberg – A megmentő és áldozat esete című, Wallenberg életútját végigkövető és eltűnésének nyomába eredő dokumentumfilmet vetítik a rendező jelenlétében. Ugyanaznap 20:30-tól pedig Szabó Isván Apa című filmje tekinthető meg, ami után Claudia Dillmann, a Német Filmintézet igazgatója beszélget a rendezővel.






nka emblema 2012