sex hikaye

Horror készül a Tátrában

Lóránt Jellemző Ábrándja

2003. május 7. - Gőzsy Kati
Lóránt Demeter4-5 perces haldoklás, húsdarab kiharapás, torokelvágás, hűtőajtóval fejszétverés, ujjlevágás – Lóránt Demeter új forgatókönyvét augusztusban viszi filmre. Az önmagát finanszírozó 21 éves szarvasi rendező sokadik horrorja, a Jellemző Ábrándok két gyilkosság körül forog az Alsó Tátrában.
Piknik - A baltás gyilkos
filmhu: Honnan ez a cím?

Lóránt Demeter: A címre nagyon büszke vagyok, jól hangzik, és el is mondja röviden, hogy miről szól a film, viszont senki nem találná ki, hogy egy helyenként sokkoló drámáról, horrorról van szó.

filmhu: A Piknik illetve a Játék című horrorokat, és a Bop című akciófilmet nemcsak írtad, de rendezted is. A Jellemző Ábrándokat is egyedül jegyzed?  

L.D.: A BOP csak 50%-ban volt az én művem, a film főtámogatója hozta az alapötletet. Most én vagyok a főtámogató, úgyhogy természetesen a könyv is az enyém. A filmmel teljesen biztos, hogy nem fogok keresni egy fillért sem, de még csak nullára sem fogok kijönni, ilyen kilátásokkal pedig fontos, hogy lelkesedjek érte. Másrészt pedig én tudom a legjobban, hogy mit tudok jól megcsinálni, így reményeim szerint csak olyan van a könyvben, amit hitelesen meg tudunk majd oldani. 

filmhu: Miért készítesz ismét horrort? Mi vonz a műfajban? 

L.D.: Atmoszférateremtés, látvány, történet, effektek, minden. Mondjuk ez a nem klasszikus értelemben vett horror lesz, inkább egyfajta nyomasztó dráma, néhány horroros beütéssel. Vígjátékban nem is gondolkodom, talán majd egyszer, bár most még kb. 5 hasonló műfajú filmtervem van, úgyhogy egy darabig biztos nem jön számításba műfajváltás.

filmhu: Milyen effekteket használtok? 

L.D.: Az élő dolgokat Miokovics Mátyás, a Cruel World Team tagja készíti számunkra, vér és egyszerűbb maszkok/effektek lesznek a filmben, de persze most sem hagyjuk ki a számítógépes trükköket, a főszereplő látomásait Kóródi Gábor grafikus-animátor fogja életre kelteni.

filmhu: Melyek lesznek a film legrázósabb horror-jelenetei? 

L.D.: Két gyilkosság nagyon részletesen lesz megmutatva, szerintem ezekkel fogunk a legtöbbet szenvedni. Rázós jelenetek inkább költségvetés szempontjából vannak, a látványból nem akarok faragni semennyit.

Játék - a számítógépes traktor Kóródi Gábor műve
filmhu: Mi a véleményed az egyetlen konkurensedről, a dunaújvárosi Cruel World Teamről? 

L.D.: Mi nem konkurenciaként tartjuk egymást számon, segítünk egymásnak, ahol tudunk. Az ő utolsó két filmjük nem horror, inkább vidámabb műfajok felé mozognak, ezt egy kicsit sajnálom, nagyon szeretem a régi filmjeiket, bízom benne, hogy azoknak is lesz folytatása.

filmhu: Szerinted miért nincs a tieiteken kívül magyar horror?

L.D.: Magyarországon horrorról, és egyáltalán bármilyen műfaji filmről (akció, thriller, scifi) beszélni sajnos nem lehet. Ennek egyik oka talán a konzervativitás, másik a pénz. Az ilyen filmekhez látvány kell, az pedig a legdrágább, Magyarország túl pici, hogy ki tudja termelni a megfelelő nézőszámot/bevételt. Sajnos hazánkban ezeknek a műfajoknak egyelőre csak a függetlenek házatáján van lehetőségük virágozni.

filmhu: Mi az alaptörténete a filmnek? 

L.D.: Egy fiatal fotós barátnőjével pár napra egy hegyi faházba költözik, hogy ott nyugodtan tudjon dolgozni. Velük tart egy furcsa pár: egy vagány rocker és buta barátnője. Már az odavezető út sem telik el nézeteltérések nélkül, és ahogy telnek a napok, úgy durvulnak az események. Nézetek és vélemények ütköznek, elkerülhetetlenül közeledik a véres végkifejlet. A történet nagyon egyszerű, minden kommersz elemet nélkülöz, a hangulatra épít. 

filmhu: Ismét profi színészekkel dolgozol, mint a Bopban? 

L.D.: A film története fiatalokról szól. Az elmúlt 1-2 hónapban végigjártam pár előadást, vizsgát, kerestem a megfelelő arcokat. Ha minden igaz meg is találtam őket, hamarosan kint lesznek a honlapon, nagy részük színművészetis hallgató, de van aki csak amatőr szinten játszik időnként darabokban. 

filmhu:Ki az operatőr?   

L.D.: Bernáth Zsolt, a Cruel World Team alapítója, vezetője, több nagyjátékfilm rendezője. Ez lesz az első közös munkánk, bízom Zsolti tehetségében.

filmhu: Mikor és hol forgattok? 

L.D.: Augusztusban forgunk Szlovákiában, az Alsó Tátrában, egy kis faluban. Gyönyörű környék, hihetetlen táj, és ami a legfontosabb: ingyen van.

filmhu: Milyen zene lesz a trükkök alatt? 

L.D.: A zenét nagyrészt egy tehetséges miskolci progresszív-rock együttes írja, a VARSO. Aláfestő munkálatokban segíteni fog Varga Domokos András, aki már az előző filmjeimben is dolgozott. Valószínűleg lesznek a filmben betétdalok ismertebb magyar underground együttesektől, de ezek még nincsenek lebetonozva.

filmhu: A Bop forgatása után azt mondtad, még egyszer ilyen körülmények között nem vágsz nagyjátékfilm forgatásába. Most mitől lettek jobbak a körülmények?
 
Bop - A két bérgyilkos: Szabó Marcell, Janecskó Péter
L.D.: Sikerült egy olyan forgatókönyvet írni, ami minden tekintetben minimalista. Összesen 4 szereplő, 3 helyszín, de a filmnek ez csak előnyére válik majd, legalábbis bízom benne.

filmhu: Mennyi büdzséből forgattok? 
 
L.D.: Ez még nem végleges. Egyelőre arra van meg a háttér, hogy le tudjuk forgatni a filmet, természetesen videóra. A film utóélete még kérdés, remélem, mire ahhoz a szakaszhoz érünk, megoldódik ez a probléma. Egyébként az eddigi pénz mind saját zsebből van, ez függetlenséget biztosít, de sajnos azt is eredményezi, hogy igazán nagy dolgokban nem gondolkodhatunk.

filmhu: A gyártó céged még mindig az Irfilmmédia? 

L.D.: Igen, ez egy egyszemélyes dolog, úgyhogy cégről igazából nem lehet beszélni. 

filmhu: A Boppal indultál a 2001-es Szemlén, A Jellemző Ábrándokkal is szeretnél?

L.D.: Minden magyar fesztiválra nevezni szeretném a filmet, természetesen a Szemlére is.

filmhu: Hogyan oldod meg azt, hogy az eddigieknél több nézőhöz jusson el az új filmed? 

L.D.: Bízom valamiféle forgalmazásban, videó, DVD. Meglátjuk. Pénzem nincs reklámra, megpróbálom majd valamilyen gerilla módon népszerűsíteni, esetleg valami botrányt csapni köré, a lényeg, hogy felfigyeljenek rá. A film alapból angol szinkronnal is elkészülne, úgyhogy külföldi lehetőségek is számításba jöhetnek.

Címkék

hír



nka emblema 2012