sex hikaye

Hukkle, Hypnos, Aranyváros

12. Cottbus Filmfesztivál

2002. október 30. - filmhu
2002 október 30. és november 3. között zajlik a 12. Cottbus Filmfesztivál, Kelet-Európa filmes termésének legnagyobb nemzetközi mustrája. Idén a lengyeleknek külön szekciót szentelnek, de ott lesz az Aranyváros, a Hukkle, a Hypnos, a Flakon és a Valami Amerika is.
Brandenburg tartomány miniszterelnöke Matthias Platzeck nyitja meg a 12.Kelet Európai Filmek Fesztiválját ma este a Cottbus Staatstheaterban. A fesztivál november 3-ig tart és Roman Polanski eddigi talán legszemélyesebb munkájával, a The Pianisttal indul, amely a Focus – jelenkori lengyel film című tematikus blokk nyitófilmje is egyben.

Roland Rust fesztiváligazgató elmondta, hogy idén hét szekcióban vetítenek filmeket, melyek a Nagyjátékfilmes- és a Rövidfilmes Versenyprogram,a Focus, a hazájukban sikerrel vetített filmek (National Hits), a Specials, a Spectrum és a Gyerekfilmek. Ez összesen 17 ország 151 filmjét jelenti, többet, mint bármelyik korábbi alkalommal.

A fesztivál meghívott vendégei között politikusok, színészek, rendezők és producerek egyaránt találhatók, köztük olyanok is, akiknek a filmje részt vesz valamelyik programban. Cs. Nagy Sándor is jelen lesz a fesztiválon, akinek Aranyváros című filmje szerepel a Nagyjátékfilmes Versenyprogramban, akárcsak Pálfi György filmje, a mára komoly fesztiválsikereket produkáló Hukkle. Mivel összesen 10 nagyjátékfilmet hívtak meg, a két magyar film a szekció 20%-át teszi ki cseh, lengyel, szlovén, jugoszláv, román, orosz és lengyel ellenfelekkel, köztük a Titanicon is szereplő Vadméhekkel, illetve a velencét is megjárt elsőfilmmel, a The Kitetal (Papírsárkány).

A rövidfilmek között Fliegauf Benedek vesz részt a Hypnosszal, Kedves Lili Flakonja pedig pedig versenyen kívül szerepel. A National Hits programban a Valami Amerikát vetítik egy orosz és egy lengyel filmmel együtt, ha szó szerint vesszük a dolgot, ez azt jelenti, hogy 2002-ben három, hazájában sikert arató filmet mutattak be egész Kelet-Európában.

A nagyjátékfilmes zsűri tagajai: Maria Góralczyk színésznő, aki Artur Urbańskinak, a fesztiválon vetített Bellissima című filmjében szerepel. Laurent Jacob filmrendező, a Cannes Filmfesztivál programszervezője, Robert Schindel filozófus, író, drámaíró és filmrendező Dito Tsintsadze filmrendező, Reménytelen Gyilkosok (Lost Killers) című filmje nagydíjat nyert a Cottbus Fesztiválon 2000-ben, Cooky Ziesche, tv szerkesztő és producer.

A rövidfilmes zsűri tagjai: Robert Bramkamp, filmrendező és filmtanár Alexander Kott filmrendező, Andrej Wajda osztályában végzett Krakkóban, első filmje a Two Drivers, szerepel az idei nagyjátékfilmes prgoramban, Rita Stetter a Göteborg Filmfesztivál programszervezője.

A fesztivállal párhuzamosan fórum is zajlik a szakma számára, Connecting Cottbus néven. Mivel az Európa keleti és nyugati fele között létrejövő koprodukciók száma és jelentősége egyre nő, a szervezők erre a célra külön platformot biztosítanak COCO Special néven.

További információ a fesztivál hivatalos honlapján található: www.filmfestivalcottbus.de.



nka emblema 2012