sex hikaye

Huszárik hazatért

Szülőfalujában kapott szobrot a rendező

2013. október 14. - filmhu
Huszárik hazatért

Huszárik Zoltán rendező, grafikus emlékére állítottak szobrot szülőfalujában, Domonyban. Monori Sebestyén alkotását Doncsev András, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, Vécsey László országgyűlési képviselő, és Tantó Csaba polgármester avatta fel, az ünnepségen részt vett a rendező lánya, Huszárik Kata is. A falu nemcsak szoborral emlékezik híres szülöttjéről, de mostantól a művelődési ház is az ő nevét viseli.

Az államtitkár a hagyományok, az öröklött, megőrzött és átadandó értékek fontosságát hangsúlyozta, a rendező lánya pedig arról beszélt, hogy apja számára milyen fontos volt szülőföldje. Itt várta őt édesanyja, és „az élet egyértelműsége” is. A színésznő reméli, hogy az édesapjáról elnevezett művelődési ház kulturális menedékké válik, és hamarosan a Huszárik-emlékház is megvalósulhat.

huszi600

Huszárik Zoltán 1931. május 14-én született egy domonyi parasztcsaládban. Az aszódi gimnáziumban érettségizett, majd orvosi karra és képzőművészeti főiskolára is felvételizett, ám végül a filmes pálya mellett döntött. A kuláktörvény miatt 1952-ben eltávolították a főiskoláról, ezután a legkülönbözőbb hivatásokkal kereste a kenyerét. Volt például olajbányás, dekoratőr, de biztosítási ügynök is. 1957-től a Hunnia filmgyárban lett ügyelő, a főiskolát két évvel később folytathatta.

Pályáját rövidfilmekkel kezdte, 1965-ös alkotása, az Elégia már nagy sikert aratott. A piacere (Tetszés szerint) című rövidfilmje számos nemzetközi fesztiválon nyert díjat. Első játékfilmje a Krúdy Gyula világát szuverén módon, mégis hitelesen bemutató, Sára Sándor által fotózott Szindbád volt 1971-ben. Huszárik Zoltán 1981. október 14-én hunyt el, munkásságát 1971-ben Balázs Béla-díjjal, 1978-ban érdemes művészi címmel tüntették ki, a Kossuth-díjat posztumusz kapta meg 1990-ben.






nka emblema 2012