sex hikaye

Idén kevesebb film Locarnóban

Versenyben a Duna Műhely filmjei

2006. augusztus 1. - filmhu
Idén kevesebb film Locarnóban
Michael Mann vadonatúj sequel-retrojával, a Miami Vice című filmmel nyit augusztus 2-án az 59. Locarnói Nemzetközi Filmfesztivál, amely idén kevesebb filmmel várja a látogatókat, mint az elmúlt években. Míg tavaly csaknem 250 nagyjátékfilmet nézhetett végig a nagyérdemű, idén 25 százalékkal kevesebb, mintegy 170 alkotást válogattak be a különböző szekciókba a fesztivál szervezői - köztük két magyar darabot: Mészáros Péter Kythéra és Szemző Tibor Az élet vendége - Csoma legendárium című munkáját. A Kythéra rendezője és a filmek producere a locarnói szereplést értékelte a filmhu számára.

A kevesebb film ellenére a szervezők abban bíznak, hogy a fesztivál látogatottsága megközelíti az elmúlt évek adatait. Locarno tavaly jó mérleggel, csaknem 190 ezres nézőszámmal zárhatott, az érdeklődést idén olyan – szélesebb közönségnek készült – filmekkel igyekeznek Locarnóban fenntartani, mint Michael Mann legújabb filmje, a nyolcvanas évek második felének népszerű tévésorozatát mozivászonra zanzásító Miami Vice. A Mann-opuszhoz hasonlóan a Piazza Grande szekcióban lesz látható Aki Kaurismaki legújabb alkotása a Lights in the Dusk. Szintén ebben a szekcióban kerül sor Florian Henckel-Donnersmarck nagyjátékfilmes bemutatkozására. A Das Leben der Anderen (Mások élete) 1984-ben játszódik, s középpontjában egy Stasi-tiszt áll, aki az általa megfigyelt népszerű író életének, munkásságának és nem utolsósorban színésznő szerelmének hatására hatalmas lelki átváltozáson megy keresztül. Henckel-Donnersmarck debütálása az idei év egyik legnagyobb hazai durranásának számít Németországban, a Német Filmakadémia 7 díját is megszerezte, köztük a legjobb film, legjobb rendezés és legjobb forgatókönyv Deutscher Filmpreis-ét. A Das Leben der Anderen a Locarnói Filmfesztiválon mutatkozik be a nemzetközi közönség előtt.

Mások élete - egy Stasi-ügynök "megtérése"

Debütálók és visszatérők

A hivatalos nemzetközi versenybe idén 15 nemzet 20 nagyjátékfilmjét válogatták be, s az idei fesztivál egyúttal hét rendező nagyjátékfilmes debütálásának nemzetközi helyszíne. Itt mutatkozik be például a kubai Jorge Luis Sánchez, akinek El Benny című életrajzi filmje a huszadik század egyik legnagyobb kubai zenészének, Bartolomé Maximiliano Moré Benitez tragikus életét dolgozza fel. Első nagyjátékfilmesek érkeznek még Portugáliából (Hugo Vieira da Silva: Body Rice), Svájcból (Andrea Staka: Das Fraulein), Kínából (Sheng Zhimin: Bliss), az Egyesült Királyságból (Chris Cottam és Rankin: The Lives of the Saints), az Egyesült Államokból (Ryan Fleck: Half Nelson) és Dél-Koreából (Kim Youngnam: Don’t Look Back).

Nem ez lesz az első Locarnói fesztiválja Iain Dilthey-nek: a négy éve Arany Leopárd-nyertes Vágyakozás után idén Gefangene (Rabok) című filmjével került a verseny-szekcióba. A Németországban alkotó skót Dilthey négy év szünet után egy magányos asszony és egy elítélt bűnöző románcának ellentmondásos oldaláról, félelemről és vágyakozásról forgatott filmet.

Kényes témákból nem lesz hiány idén a versenyprogramban. Hilary Brougher Stephanie Daley címmel az abortuszról, Laurent Achard a családi kötelékek szétbomlásáról (Les Dernier des Fous), Radu Muntean az 1989-es romániai véres eseményekről (Papers Will Be Blue) forgatott filmjével versenyez.

A felújított Miami Vice nyit Locarnoban

Cél a nemzetközi forgalmazás és a fesztiválszereplés

Természetesen minket sokkal jobban izgat, hogy az idei locarnói mezőnyben két alkotással is jelentkező Duna Műhely milyen eredményt ér majd el. A Szezon szereplését követő több év szünet után ismét indul hazai játékfilm a svájci filmes seregszemlén. A most Erdélyben tartózkodó dunások szeretnének részt venni a nemzetközi bemutatón, így azt kérték a szervezőktől, hogy a fesztivál második felében tűzzék műsorra filmjeiket. A két csalódott, álmait és szabadságot kergető harmincas történetét bemutató Kythéra premierje augusztus 12-én lesz. Mészáros Péter rendező azt is elmondta, hogy egy független brit forgalmazó mellett további fesztiválok is érdeklődtek legutóbbi alkotása iránt. „A film a hivatalos versenyben indul az Arany Leopárdért és Locarno város nagydíjáért is. Jósolgatni nem szeretnék, a győzelem sokszor rengeteg különféle tényező és szerencse kérdése is. Megfelelő visszhang és forgalmazói érdeklődés elérése a célunk.”

A svájci üdülővárosban az új produkciók megvalósítását célzó filmmarket kevésbé élénk, mint Cannes-ban, így a hangsúly elsősorban az elkészült produkciók minél szélesebb körű nemzetközi forgalmazásán van, erősíti meg Durst György, a Duna Műhely vezetője Mészáros Péter szavait. Ennek ellenére az eseményre a Kythéra rendezője egy francia és egy angol nyelvű filmtervvel érkezik, de ezekről egyelőre nem szeretne részleteket elárulni.

A „szüret éve”

„Az idén szüretelünk. Négy produkcióval készültünk el, amelyek közül három elsőosztályú filmfesztiválon szerepel” – mondja elégedetten a Duna Műhely vezetője, aki éppen két „városival” igyekszik tüzet csiholni a Hargitán, ahol az alkotóközösség idei nyári tábora zajlik. Mészáros Péter munkája mellett Szemző Tibor Az élet vendége – Csoma-legendárium című alkotása is szerepel Locarnóban, amelyet 10-én és 11-én láthat a közönség a „Kritikusok hete” szekcióban. „A Csoma-legendárium furcsa filmként esélyes a jó szereplésre.” Ugyanakkor Durst György bízik abban, hogy a „nemzetközi film-forgalmazási hiénák érdeklődését sikerül megragadni abban a 3-4 napban, amíg Locarnóban lesznek.

Álomvadászat - készülő Duna-film

A Duna idei terméséből legközelebb Nemes Gyula a legutóbbi filmszemlén díjnyertes Egyetleneim című egészestését tűzik műsorra az augusztus 30. és szeptember 9. között megrendezésre kerülő Velencei fesztiválon. „Húsz év után először lesz hazai alkotás Velencében”.

Az első osztályú fesztiválokon való szereplés azt is jelenti az alkotók számára, hogy következő filmprojectjük normatív támogatásban részesül, amelynek összege tovább növekszik, ha még díjat is nyernek. Ugyanakkor a Műhely vezetője továbbra is hiányolja a kiszámíthatóságot. Elképzelhetőnek tartja, hogy a normatív filmes pályázati rendszerben a fesztiválszerepléssel megszerezhető pontokkal idén kevesebb pénzösszeg jár, mint az elmúlt években.

A „szüret éve” jegyében idén szerencsés esetben még két dunás film készülhet el. A Buharovok Álomvadászata éppen az utómunkálatok fázisába érkezett, Tolnai Szabolcs Danilo Kis önéletrajzi munkájára épülő, Vajdaságban játszódó félkész filmjének forgatása most szünetel. Jugoszlávia utolsó két tagállamának szétválásával a szerb koprodukciós partner nem tudta biztosítani saját költségvállalását. „Ha szeptember közepéig sikerül még 20-25 napot forgatni, akkor elkészíthető a film.” Így van rá esély, hogy a következő hazai mozgóképes seregszemlén szerepeljen az Álomvadászat mellett a Fövenyóra is.



Címkék

hír



nka emblema 2012