sex hikaye

Ingyenkoporsó és az erdélyi denevérember

Kárpát-medencei magyar filmesek találkoznak Budapesten

2014. május 19. - filmhu

Nem csak határon túli magyar filmesek alkotásaival, de egy őket segítő új támogatási rendszerrel is ismerkedhetnek az érdeklődők a Kárpát-medencei magyar filmművészek találkozóján, amelyre május 20-án és 21-én kerül sor a Magyar Művészeti Akadémia és az Égtájak Kulturális és Közművelődési Egyesület szervezésében.

A szervezők az MTI-nek elmondták, jelenleg nem segíti átgondolt támogatási rendszer a szomszédos országokban alkotó magyar filmeseket: leginkább az alkotók leleményességén és kapcsolatain múlik, hogy lehetőséghez jutnak-e a magyarországi támogatási rendszerekből. A kétnapos találkozó legfontosabb célja pedig az, hogy a Kárpát-medencében élő magyar alkotók közösen fogalmazzák meg a határon túli magyar filmesek munkáját biztosító támogatási rendszerre vonatkozó javaslataikat. Erdélyből, Felvidékről, Kárpátaljáról és a Vajdaságból összesen 17 alkotót várnak, és bár a találkozót elsősorban a szakmabelieknek rendezik, a közönség számára is nyilvános.

A találkozó keretében az Urániában kerül sor a Határon túli filmek bemutatójára is. A filmes és televíziós műhelyekben készült alkotások vetítésén az érdeklődők megismerhetik az elmúlt két évben Délvidéken, Erdélyben, Felvidéken, Kárpátalján és Szlovéniában készült alkotásokat. Összesen 25 művet vetítenek majd, az alkotások közül több itt látható először. Az ingyenes vetítéssorozaton látható lesz például a Magyar Művészeti Akadémia tagjairól forgatott portrésorozat Somogyi Győző festő- és Kunkovács László fotóművészről készített darabja, de erdélyi denevérekkel is ismerkedhetünk majd.

A megnyitó programjában vetítik a Berlinálén elismerő oklevéllel díjazott, az elvándorlás témáját feldolgozó El című etűdöt és a kelet-európai gyárak magánosítását burleszkszerűen megidéző kisjátékfilmet, A romlás virágait. Bemutatkozik az Ébredj című, fiatal szlovéniai magyar alkotók által készített pszichológiai thriller.

A dokumentumfilm szekcióban a Dél-Gömörben élő, zárt társadalmi réteget alkotó juhászok mindennapjairól (A Pásztorok ösvényein), egy erdélyi falu lakóinak elszegényedés elleni küzdelméről (Ingyenkoporsó), alsósztregovai Madách-kastély magyar-szlovák együttműködésben megvalósult rekonstrukciójáról, de az ukrajnai eseményekről (Maydan 2.0) is láthatunk majd filmeket.






nka emblema 2012