sex hikaye

Ismét készülnek játékfilmek a Magyar Televízióban

MMK - MTV megállapodás

2007. február 1. - filmhu
Ismét készülnek játékfilmek a Magyar Televízióban
Együttesen másfél milliárd forintot szán a következő három évben a Magyar Televízió és a Magyar Mozgókép Közalapítvány arra, hogy újra készüljenek magyar irodalmi művekből filmes adaptációk, történelmi témájú, valamint gyermek- és ifjúsági filmek. Az erről szóló, ma aláírt együttműködési keret-megállapodás példa nélküli a hazai média- és filmpiacon.
Az idén májusban 50 éves Magyar Televízió – megelőzve minden más televíziót – először vitte be műtermeibe a zenés színházat. A kilencvenes évekig évente csaknem hetven-nyolcvan játékfilm örökítette meg a magyar és világirodalom klasszikusait és a kortárs szerzők műveit. A nemzeti közszolgálati televízió alkotói a különböző fesztiválokon számtalan díjat és elismerést szereztek tv-játék feldolgozásaikkal.

Az MTV archívuma több mint 1500 értékes és pótolhatatlan dramatikus művet őriz. Zsurzs Éva, Mihályfi Imre, Nemere László, Hajdufy Miklós, Várkonyi Gábor, Horváth Z. Gergely, Málnay Levente, Fehér György, Szinetár Miklós, Szőnyi G. Sándor – egy-egy legendás név azok közül, akik évtizedeken át a nézők otthonába varázsolták a magyar irodalmat. Az Abigél, A fekete város, a Különös házasság, a Sellő a pecsétgyűrűn, az Őrjárat az égen, a Bors – néhány emlékezetes produkció – sora ezúttal folytatódik.

A nemzeti főadó, a Magyar Televízió és a magyar mozgóképszakma legrangosabb támogatója, az MMK most szövetséget kötött azért, hogy irodalmi művek filmes adaptációit, történelmi témájú, valamint gyermek- és ifjúsági filmeket készítsenek. Az anyagiak mellett szellemi és technikai erőforrásaikat egyesítik azért, hogy a tévénézőket és a mozilátogatókat ismét míves alkotásokkal gazdagítsák.A keretszerződés mai ünnepélyes aláírásakor kiderült, hogy az együttműködés hároméves időtartamú, a Magyar Televízió 2007-2009 között évente 250 millió, összesen tehát 750 millió forintot fordít erre a vállalkozásra, csakúgy mint a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMK).

Elhangzott, hogy a megállapodás nem zárja ki további filmek gyártását akár további koprodukciós együttműködés keretében, akár közös támogatással, közös pályázati kiírással. Olyan űrt és hiányt pótol ezzel a másfél milliárdos keretszerződéssel a Magyar Televízió és az MMK, amely ismét garancia arra, hogy a nemzeti és egyetemes kultúra gyarapodjon. A művészvilágról nem is beszélve, hiszen magyar írók művei, magyar rendezők megvalósításában, magyar színészek közreműködésével ismét láthatók lesznek majd a képernyőn és a filmvásznon. A köztelevízió hármas pillérének egyikét, az igényes művelődést és szórakoztatást szem előtt tartva, igazi közszolgálati küldetést teljesítve.

A konkrétumokról annyi már most tudható, hogy elsőként Lengyel Balázs, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc idején játszódó A szebeni fiúk című regényéből feldolgozott alkotást a felnövekvő nemzedék 2008 márciusában láthatja a mozikban, majd a tévéfilmet ugyanebben az évben ősszel a képernyőn. Készül gyerekeknek szóló animációs tévéfilm-sorozat egykori kollégánk, a Futrinka utcát, a Cicavíziót, a Mazsolát és Tádét megálmodó Bálint Ágnes Az elvarázsolt egérkisasszony című meséjéből. Ezzel az adaptációval 2008 végén, karácsonykor lepi meg az MTV a gyermeket. Kosztümös-kalandos tévéfilm-sorozat is készül. Jókai Mór egyik legnépszerűbb regénye alapján a Szegény gazdagok tévéfilm-változata várhatóan egy évvel később, 2009 őszére készül el - pályázat útján, koprodukcióban.



nka emblema 2012