sex hikaye

Itt az MMK-döntés!

Letölthető adatok

2003. május 26. - filmhu
A Nagykuratórium jóváhagyása után publikussá váltak az MMK 2003 tavaszi pályázatainak döntései. A Játékfilmes Szakkollégiumnál összesen 107 filmterv pályázott, ebből 43 részesült gyártási támogatásban, 7 pedig előkészítésre kapott pénzt.
A Játékfilmes Szakkollégium 1.450.000.000 forintnyi keretére összesen 8.388.071.160 Ft igény érkezett. A legnagyobb összegeket, 100-100 milliót Kamondi Zoltán: Az érsek látogatása c. Bodor Ádám-adaptációja, Török Ferenc: Szezon c. balatoni története, Jancsó Miklós: Mohácsi vész c. újabb Kapa és Pepe sztorija, Dárday István-Szalay Györgyi: Minden másképp van c. Márai-életrajza és Mundruczó Kornél: Delta c. sci-fije kapták.

A most megítélt pénzekből 1.119 milliárd forintot utalnak ki még 2003-as gyártásra 27 filmnek, míg további 920 millió forintot csak jövőre kap meg 15 készülő produkció. Idén elsősorban olyan filmek kapnak támogatást, amelyek korábban már nyertek az MMK-tól gyártási összegeket (pl. Fliegauf Benedek, Hajdu Szabolcs, Salamon András, Antal Nimród, Janisch Attila). Elsőfilmesek közül nem kevesebb, mint 15-en kaptak 30-50 milliós összegeket (köztük pl. Mispál Attila, Fischer Gábor, Bagó Bertalan, a Dési-Móray páros).

További érdekesség, hogy a most megítélt 60 millióval immár 100-at kap az MMK-tól Tarr Béla A londoni férfire, a tavalyi támogatással együtt szintén 100 milliót kap Szász János új filmjére, A tavasz ébredésére, de új mozival jelentkezik Koltai Róbert (Dodó és Naftalin, 90 millió), Deák Krisztina (Miskolci Boni és Klájd, 85 millió), Makk Károly (A waterloo-i győzelem, 80 millió), Sopsits Árpád (A hangya, 80 millió) és Enyedi Ildikó (Szelíd interface, 80 millió) is. Külön érdekesség, hogy a Szemlék dokumentumfilmes fődíjainál már kibérelt hellyel bíró Almási Tamás most játékfilmet készül forgatni, a Márió és a varázsló a tavalyi 40 milliója mellé most 50-et kapott.

A filmsikerként beharangozott bestseller-mozik, az Állítsátok meg Terézanyut 40 milliót, az Apám beájulna Sas Tamástól pedig mindössze 30-at kapott. Herendi Gábor Magyar vándorának tavalyi 40 milliójához még egyszer ennyit hozzátoldottak, míg a koprodukcióban készülő Tulse Luper bőröndjei című Peter Greenaway-film idén is csak 20 millió forintnyi állami támogatással kell, hogy beérje.

A tavaszi támogatásból kimaradtak közt meglepetésként felfedezhetünk egy-két nagy nevet. Nem kapott pénzt idén új mozira Európa legjobb elsőfilmese, Pálfi György, az arany pálmás Mészáros Péter, vagy az idősebb generáció ászai közül Tímár Péter, Gödrös Frigyes, Szomjas György, de Bacsó Péter sem.

Az idei Filmszemlén már bemutatott filmek számára 13-nak ítéltek meg 500 ezertől 45 millióig terjedő pótlólagos támogatást, összesen 238 millió Ft értékben.


Töltsd le az MMK 2003-as döntéseit:

Játékfilmes gyártási támogatás

Szemlés nagyjátékfilmek

Animációs filmek

Tudományos és ismertterjesztő filmek

Filmterjesztés

A Nagykuratórium éves keretének felosztása

Címkék

hír , nevezz



nka emblema 2012