sex hikaye

IV. Magyarországi Nemzetiségi Filmszemle

Házigazdák a magyarországi romák

2005. november 16. - filmhu
IV. Magyarországi Nemzetiségi Filmszemle
A Magyar Televízió Rt. Regionális és Kisebbségi Szerkesztősége 2005. november 17-én rendezi meg a IV. Magyarországi Nemzetiségi Filmszemlét Budapesten, a Művész Mozi Chaplin és Bunuel termében - adta hírül a Magyar Televízió.

A filmszemlét 2001-ben a hazai 13 nemzetiségnek a többségi nemzet, valamint a hazai nemzetiségek anyaországai körében történő hatékonyabb, szélesebb körű bemutatása hívta életre, hogy - kilépve a közszolgálati műsorok „dobozából” - megteremtődjön egyfajta nemzetiségi tematikájú filmes fórum is. A filmszemle 2. évfolyamától kezdve verseny, szakmai zsűri bevonásával.

A szemle célja a hazai nemzetiségi filmes műhelyek és alkotások bemutatása, a nemzetiségi témát feldolgozó filmek népszerűsítése a nemzetiségek, a többi nemzet, illetve az anyaországi alkotók körében.

Az idei seregszemlére a 2004. január 1-je után készült alkotásokkal 2005. szeptember 1-jei beküldési határidővel dokumentum-, ismeretterjesztő-, kísérleti-, valamint dokumentum-játékfilm kategóriában nemzetiségi tematikájú filmes alkotásaikkal pályázhattak a közszolgálati televíziók nemzetiségi szerkesztőségei, a kereskedelmi televíziók, a helyi és városi televíziók, a független filmes alkotók vagy műhelyek. 

A beérkezett alkotásokat háromtagú szakmai zsűri értékelte. (Zsűrielnök – Győrffy Miklós – szociológus, újságíró, tagok: Kiss Róbert – operatőr-rendező, Debre Krisztina – újságíró.) A nevezett filmekből a mindenkori filmszakmai követelményekhez igazodva 18 versenyfilmet választottak ki, amelyeket 2005. november 17-én 12.30 órától  vetítik a budapesti Művész Mozi Chaplin termében.

A nemzetiségi filmszemlét ettől az évtől, 2005-től kezdődően kétévente, novemberben, Budapesten rendezik meg, mindig különös tekintettel egy-egy hazai „házigazda” nemzetiség bemutatására. A mindenkori házigazdák kultúrájának ismertetése a többi nemzetiséghez viszonyítva hangsúlyosabban lesz jelen a nemzetiségi filmszemléken. A soros házigazdaságot a díjkiosztó gálán sorsolással döntjük el. A IV. Magyarországi Nemzetiségi Filmszemle házigazdái a magyarországi romák. A roma tematikájú filmek közül 11 alkotást nézhetnek meg az érdeklődők szintén 12.30 órától a budapesti Művész Mozi Bunuel termében.

A vetítések utáni díjkiosztó gála – ahol eldől a 2007-es V. Magyarországi Nemzetiségi Filmszemle házigazda nemzetiségének kiléte is – 20.30-kor lesz  a Művész Mozi Chaplin termében.

A filmszemle vetítéseire a belépés díjtalan!

A IV. Magyarországi Nemzetiségi Filmszemle támogatói: Magyar Televízió Rt., Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatal,  Német Nagykövetség Budapest, Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, Nemzeti Kulturális Alapprogram.






nka emblema 2012