sex hikaye

James Bond ismét Prágába megy?

Elfogadták az adóvisszatérítésről szóló cseh törvényt

2010. június 21. - filmhu
James Bond ismét Prágába megy?
Miután februárban hírt adtunk a magyarországi filmes bérmunkáknak akadályt jelentő törványi szabályozás problémájáról (csak akkor igényelhette vissza egy cég a befektetésének 20%-át, ha bizonyítani tudta, hogy a visszatérítés nélkül is nyeresésges), megemlítettük a cseh szabályozás változásait is. S bár a magyar jogi gikszert azóta sikerült kijavítani, hatályba lépett a cseh adó-visszatérítés rendszere is.
Erősödik a regionális verseny az amerikai (továbbá nagy, közepes európai) bérmunkákért. A tagadhatatlanul sikeres magyar adóvisszatérítési rendszert egyre több ország tekinti példának, így a 2000-es évek elejéig igen kedvelt, 2003-ban pl. 5 milliárd cseh korona bevétellel büszkélkedhető cseh filmipar is bevezette idén, miután 2008-ban csak 700 millió koronát költöttek a külföldi produkciók.

Most kerültek nyilvánosságra - egyelőre a FNE-on még csak informális jelleggel - a törvény részletei. A 20%-os visszatérítésre a cseh állam 16 millió eurós keretet különített el erre az évre, ami igen ambiciózus tervekre - és trendekre - enged következtetni. Kis utánaszámolással ez ugyanis 80 millió eurós külföldi befektetést jelent, ami több nagy szuperprodukció érkezésére utal (ez a 2009-es bevétel háromszorosa). A részleteket még el kell fogadnia az Európai Tanácsnak is, ami előtt még nem adhat ki hivatalos állásfoglalást a Cseh Kulturális Minisztérium.

kvarybond_500
A 2006-os Casino Royale egyik, Karlovy Varyban felvett jelenete

A híres Barrandov Stúdió is örül a fejleményeknek: több szuperprodukció is jelezte, a törvény konkretizálódására vár, hogy bejelentse, a stúdióban forgat, amely most így 2010-re kiteheti a foglalt táblát. A cseh törvény a németet vette alapul, így a a mozifilmek mellett a tévés produkciók is a törvény hatálya alá esnek.

Élesedik tehát a régiós verseny, kérdés, a magyar jogalkotók, szakmai szervezetek reagálnak-e a változó helyzetre, esetleg a helyzet jelentőségre tekintettel a magyar állam hajlandó-e nagyobb mértékű engedméányt adni, vagy más kedvezményekkel még versenyképesebbé tenni a magyar filmipart egy olyan időszakban, amikor a hazai filmgyártás lendülete megtörni látszik.



(2) 
Hozzászólások
2-1  /  2
2010. június 23. szerda, 19:36#2| Minovics
Inkább letörték.
 
Előzmény: cty #1
 
2010. június 21. hétfő, 14:48#1| cty
James Bond nem megy sehová, eltörték a lábát :)

nka emblema 2012