sex hikaye

Jancsó átírja Mohácsot

Pepe és a Csele-patak

2003. november 4. - filmhu
Scherer Péter alakítja II. Lajost Jancsó Miklós most készülő legújabb filmjében, mellyel kvintetté bővül a Kapa-Pepe saga. Az utómunkánál tartó produkció egy édes-szomorú ironikus történet a mohácsi vészről és arról, hogy miként lett világnyelv a magyar. Tóth Judit rendezőasszisztens a filmhunak elmondta, hogy ezúttal szóról-szóra a forgatókönyvet forgatták le, minimális teret hagyva az improvizációnak.
A főbb szerepekben Scherer Péter és Mucsi Zoltán mellett Schell Judit és Halász Péter lesz látható, továbbá Balázsovits Lajos, Bodoli Gyula és néhány főiskolás hallgató. A zenéről ismét a Kispál és a Borz gondoskodik, de közreműködik a Honvéd Együttes tánckara is.

"A kora ősszel lezajlott, 21 napig tartó forgatás 120 millióba került, a befejezéshez is összejön a pénz, csak még várjuk, hogy megérkezzen. Összesen nagyjából 160 millió körüli a végső költségvetés, a film pedig 80 perc hosszú lesz. Budapesti helyszíneken forgattunk, nagyrészt az Óbudai Gázgyárban egy kicsit a Skanzenben és persze voltak belsők is", ismertette a produkció fontosabb paramétereit Tóth Judit.

Mivel a történet részben a XVI. században játszódik, félig kosztümös filmről van szó, mely ironikusan meséli el a mohácsi vész megnyerésének történetét, és ennek legfontosabb következményét, a magyar világnyelvvé válását. Kapa egy varázslót alakít a filmben, aki időgépen viszi vissza a rendőrt alakító Pepét. Több színész két szerepet is játszik, egyet a mai korban egyet pedig a török hódítások idején. Például Halász Péter alakítja a mai Pepe főnökét, de Szulejmán szultán szerepében is feltűnik. Maga Pepe is dupla szerepet kapott a filmben, ő lesz II. Lajos is, aki minden híreszteléssel ellentétben nem fulladt a Csele-patakba.

Az időgépet Haraszti István Kossuth-díjas képzőművész tervezte, ezen közlekednek szereplőink a két világ között.

A Mohácsi vész bemutatója a szemlére várható.

Címkék

hír



nka emblema 2012