sex hikaye

Jelenlegi formájában megszűnik az ORTT

A Média Hungary-n történt

2007. május 18. - filmhu
Jelenlegi formájában megszűnik az ORTT
Kedd délelőtt elkezdődött Tihanyban a Média Hungary konferencia. A tizenkettedik alkalommal megrendezett médiatalálkozó fő témája a digitalizáció. A szerda délutánig tartó konferencián politikusok, médiakutatók és gyakorlati szakemberek elmélkednek és vitáznak a média jövőjéről - adta hírül az MTI.

Megvan a nagyon erős és elszánt politikai akarat a továbblépésre és előrelépésre - jelentette ki az új médiatörvényről szólva Wéber János, az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) MDF-delegáltja. "Van dolog, amit kétharmaddal is el lehet rontani", ahogy akár 100 százalékos támogatottság mellett is - tette hozzá, kitérve arra, hogy bizonyos szakmai ismereteket nem használtak ki annyira a döntéshozók, "mint mi gondoltuk, de ennek is biztos megvan az elmúlt tíz évben gyökerező oka". Wéber János szerint hasonló mértékű váltást hoz a hazai médiában a digitális átállás, mint a duális rendszer kilencvenes évekbeli megszületése.

A médiahatóság tagja kijelentette: attól, hogy több testületté válik szét a most szerződéskötő félként, hatóságként és mecénásként is fellépő ORTT, még szükség van egy nagyon erős médiahatóságra, amely egyebek mellett fellép a monopóliumok kiépülése ellen is. Az új szabályozó testület várhatóan már 2008-ban létrejöhet. Erről Wéber annyit mondott: "nagy megkönnyebbülés számukra", hogy a digitális átállás után már más szabályozza a média világát.

Új médiapolitikára van szükség, erre pedig esélyt és ürügyet szolgáltat a digitalizáció - hangoztatta Sarkady Ildikó, a Miniszterelnöki Hivatal illetékes főtanácsadója. A parlamentben június 18-án lehet a digitális műsorszórást szabályozó törvény végszavazása, szeptemberben pedig véglegesítheti a kormány a digitális átállás stratégiáját, így ez év végéig "megkíséreljük létrehozni Magyarország új média-alaptörvényét" - mondta.

A főtanácsadó megjegyezte: az új szabályozásban "jelentős mértékben csökken" az állam médiapiaci szerepvállalása, ám megmarad például a közszolgálat pozícióinak erősítése terén. Kijelentette, a digitális műsorszórás "remélhetőleg 2008 elején elindul", így a jövő évi olimpiát és labdarúgó Európa-bajnokságot már ezzel a módszerrel is követhetik a nézők. Szavai szerint médiatörténeti pillanat az új szabályozás megszületés, nem utolsó sorában amiatt, mert tíz esztendeje több olyan területet is kétharmados többséggel rendezendőnek nyilvánítottak, amely az alkotmányból levezetve ezt nem igényelte volna.

Sarkady Ildikó szólt arról is, hogy az elmúlt egy évtized tapasztalati alapján "elkülönült, önálló szabályozást igényelnek" az egyes területek; említést tett például egy leendő "köz- és hírszolgáltatási törvényről".

Az utolsó pillanatban születik meg a digitális műsorszórásról szóló törvény - jelentette ki az Antenna Hungária vezérigazgatója. Míg eddig öt-hat év lemaradásban voltunk, a parlament által tárgyalt jogszabály-tervezettel "behoztuk magunkat" - mondta László Géza, aki szerint a halogatásnak több kockázata is van.

Egyebek mellett az, mondta, ha a más műsorszórási módok - például a kábelhálózatok - terjedése miatt csökken a földfelszíni digitális vételt választó háztartások száma, ebben az esetben pedig nem tudnak majd életképes üzleti modellt kialakítani, így nem lesz versenyképes ez a platform.

László Géza annak a véleményének adott hangot, hogy "nem szül jó vért", ha a műholdas vagy a kábeles műsorszórás szereplői erős pozíciókat szereznének a digitális továbbításban.

Nikesh Arora, a Google internetes cég európai működésért felelős alelnöke a tanácskozáson arról beszélt, hogy napjainkban a cégek fele foglalkozik online innovációval, miközben nyolc-tíz év múlva igencsak nehéz lesz ilyen fejlesztések nélkül talpon maradni.

Szólt arról is: számos vállalat még nem értette meg, milyen változások álltak be a közönség érdeklődésében az utóbbi évek során, így rengeteg olyan adatot kínálnak honlapjukon, ami nem érdekli a látogatót, miközben a vásárlás serkentésére alkalmas tartalmakat nem töltenek fel a site-ra.
forrás: MTI



Címkék

hír



nka emblema 2012