sex hikaye

Jó úton a motoros-csapat

Mozi lesz a beat-Bibliából

2005. augusztus 5. - filmhu
Jó úton a motoros-csapat
Walter Salles, a Che Guevara-film direktora készít egészestés mozit Jack Kerouac klasszikusából, Az úton című kultkönyvből. A beat-nemzedék Bibliájának is tartott munka filmes átirata már jóideje, 37 éve foglalkoztatja Francis Ford Copppolát.

Walter Salles korábban már készített könyvből mozgóképet, az ő nevéhez fűződik a Che Guevara: A motoros naplója című film elkészítése. A rendezőn kívül a motortos-projectből többen is részt vesznek Kerouac könyvének átdolgozásában. Jose Rivera írja a forgatókönyvet, és az alkotásba beszállt a Che-film egyik producere, Rebecca Yeldham is.

Az úton 1957-ben jelent meg Amerikában, és óriási szerepet játszott az 1960-70-es évek beat-mozgalmának kialakulásában. Akkoriban szinte emblematikussá vált az a kép, ahogy fiatalok ezrei farmernadrágjuk zsebéből kilógva vitték magukkal mindenhova a könyv egy megviselt példányát.

Neal Cassady, az író
elválaszthatatlan barátja és
Jack Kerouac
Az úton fontos könyv, amely egy egész generáció nevében szólalt meg, kifejezte az akkori fiatalok új tapasztalatok iránti étvágyát, és a fennálló rendszerrel valamint a rájuk erőltetett igazságokkal szembeni ellenállást – mondta Salles. Mindez ma, négy évtizeddel később is napirenden van.”

A Kerouac főhősének nincs hagyományos értelemben vett története, a szabadságot hajszoló, végleg letelepedni nem tudó Sal Paradise részben az író alteregója is. Hősünk mindenféle módon gyalog, vonaton, stoppal, saját autójával – amíg az bírja – járja az Újvilág útjait. A legkülönbözőbb helyeken akad össze a legvadabb figurákkal és veszi ki részét a legőrültebb kalandokból.

A film egyik producere, Francis Ford Coppola (Apokalipszis most, Keresztapa) már 1979 óta fontolgatja Az úton filmrevitelét, ekkor kerültek cége, az American Zoetrope tulajdonába a mű megfilmesítésének jogai. (A Zoetrope-pal valósult meg Geoges Lucas első moziját, a francia Újhullámmal áthatott THX 1138.) „A könyvet nagyon nehéz képekké alakítani, eddig nem találtunk olyan rendezőt és forgatókönyvírót, aki eleget tudott volna tenni a kihívásnak” – mondta Coppola.

A szereplőválogatás és a forgatás előreláthatóan 2006-ban kezdődik.






nka emblema 2012