sex hikaye

Kenyeres Bálint megy Cannes-ba, az Iszka Angliában

Pénteki gyorshírek

2009. április 24. - filmhu
A 40. Magyar Filmszemle nyitófilmjeként vetített Repülés története című rövidfilmet hívta meg a cannes-i filmfesztivál Rendezők Két Hete elnevezésű válogatása. Az Edinburgh-i Filmhouse-ban, majd május elején a londoni Barbican Centerben folytatódó filmszemlén Bollók Csaba Iszka utazása és Török Ferenc Overnight című filmjei képviselik Magyarországot.  A Deltát hamarosan forgalmazni fogják Lettországban és Litvániában is

Kenyeres Bálint Cannes-ban

A 40. Magyar Filmszemle nyitófilmjeként vetített Repülés története című rövidfilmet hívta meg a cannes-i filmfesztivál Rendezők Két Hete elnevezésű válogatása. A Cannes-i Kritikusok Hete a Kántor László részvételével készült Lost Persons Area című belga-holland-magyar koprodukciót mutatja be, melynek főszereplője Hajdu Zoltán Miklós, zeneszerzője Márkos Albert.

Az Európa Filmdíjas Kenyeres Bálint 17 perces alkotása a magyar Café Film és Travissss Film, valamint a francia Bizibi koprodukciójában, a Duna Műhely közreműködésével készült. A magyar producer Hutlassa Tamás, társproducere Durst György. Az 1905-ben játszódó, Normandiában forgatott kosztümös filmet Erdély Mátyás fényképezte. A cannes-i díszbemutatóra az alkotók jelenlétében kerül sor május 14-24. között. A 48. Cannes-i Kritikusok Hete (Semaine International de la Critique) meghívta az Új Budapest Filmstúdió koprodukciójában készült Lost Person Area című belga-holland-magyar filmet, Caroline Strubbe első rendezését. A Hajdu Zoltán Miklós (Fehér tenyér) főszereplésével készült film magyar producere Kántor László, zeneszerzője Márkos Albert. A Kritikusok Hete különprogramjában Nagy Dénes Russian Playground és Vízkelety Márton operatőr fényképezte Transsiberian Voices című rövidfilmeket is műsorra tűzik. Mindét rövidfilm a Cinetrain elnevezésű nemzetközi projekt kapcsán készült, a projekt szervezői pedig, a Nisi Masa mellett, egy hasonló orosz szervezet, a Moviement, és egy orosz produkciós iroda a Miru Mir voltak. 

Iszka utazása és Overnight Angliában
 
Április utolsó hetében Londonban és Edinburghban is láthatók magyar mozgóképek. Az „Új Európa” filmfesztivál az Unió újonnan csatlakozott országai filmtermésének kimagasló alkotásait mutatja be a szigetország mozirajongóinak. Az Edinburgh-i Filmhouse-ban, majd május elején a londoni Barbican Centerben folytatódó filmszemlén Bollók Csaba Iszka utazása és Török Ferenc Overnight című filmjei képviselik Magyarországot. Londonban április 23-án kezdődött az East End filmfesztivál, mely Bollók Csaba személyes részvételével mutatja be a többszörös díjnyertes Iszka utazása című magyar játékfilmet szombaton.

A Delta az észt mozikban

Az észt fővárosban a film főszereplője és zeneszerzője is bemutatkozott: Lajkó Félix a Jazzkaar elnevezésű dzsesszfesztiválon adott teltházas koncertet - közölte a Tallinni Magyar Kulturális Intézet vezetője. Dávid Gyula elmondta, hogy a Deltát hamarosan forgalmazni fogják Lettországban és Litvániában is. A magyar intézet készítette el a többszörös díjnyertes film észt, lett és litván nyelvű feliratozását. A film vetítése a legnagyobb tallinni művész moziban egybeesett Lajkó Félix és zenésztársa, Brasnyó Antal brácsás hétfő esti föllépésével. A 20. alkalommal megrendezett tavaszi dzsesszfesztiválon adott koncerten Dávid Gyula elmondása szerint még a "csilláron is lógtak". A másfél órás produkciót fölállva tapsolta meg a közönség. A tallinni magyar intézet vezetője érdekességként említette, hogy a hegedűművész koncertjét kiemelten kezelték az észt szervezők: bár a fesztiválon általában egy időben több koncertet is kínálnak a közönségnek, Lajkó Félix fellépésének idejére nem hirdettek párhuzamos programot.



Címkék

hír



nka emblema 2012