sex hikaye

Kenyeres kisfilmje Amerikában, magyar dokumentum- és kisfilmek Los Angeles-ben

Gyorshírek

2010. február 26. - filmhu
Kenyeres kisfilmje Amerikában, magyar dokumentum- és kisfilmek Los Angeles-ben

A repülés történetéről lehet olvasni az American Cinematographer-ben, márciusban rendezik meg az első Los Angeles-i Magyar Dokumentum- és Rövidfilm Fesztivált, és hatvanéves az első magyar színes film.

 

A repülés története az American Cinematographer-ben

Kenyeres Bálint filmrendezőről és Erdély Mátyás operatőrről hamarosan újra olvashat az American Cinematographer című befolyásos tengerentúli szakfolyóirat közönsége – tudatta a Magyar Filmunió. Az Amerikai Operatőrök Társaságának (ASC) mintegy 100 évvel ezelőtt alapított magazinja áprilisi számában A repülés története című magyar-francia koprodukcióban készült rövidfilmet méltatja. A repülés anamorf története című terjedelmes riport - melyben az említett alkotók is megszólalnak - a kosztümös film forgatásának és különleges utómunkájának technikai hátterébe nyújt bepillantást. Kenyeres Bálint legutóbbi filmje, a mindössze 15 vágást tartalmazó A repülés története a tavalyi cannes-i premier óta járja a nagyvilág prominens filmfesztiváljait. Jelenleg a 2010-es Lutins-díjak egyik jelöltjeként tűzi műsorra világszerte a párizsi székhelyű Les Lutins du Court-Métrage elnevezésű rövidfilmeket népszerűsítő szervezet. Az American Cinematographer már korábban is írt Kenyeresről, akkor a Before Dawnról.

repules_tortenete1_500
A repülés története


Első Los Angeles-i Magyar Dokumentum- és Rövidfilm Fesztivál

Bokor Balázs nagykövet, Los Angeles-i főkonzul hivatalosan bejelentette, hogy a Főkonzulátus, a William Fox Los Angeles-i Magyar Filmklub és a Los Angeles-i Egyesült Magyar Ház közös szervezésében 2010. március 25-31. között kerül sor az 1. Los Angeles-i Magyar Dokumentum- és Rövidfilm Fesztiválra. Az eseményen Magyarországon vagy Észak-Amerikában élő magyar rendezők 28 alkotását mutatják be.  A szervezők szándéka szerint a fesztivál végén egy közönségdíj kerül majd átadásra, amelyet a legnagyobb tetszést aratott film kapja. A bemutatásra kerülő filmek rendezői: Forgács Péter, Hesna Al-Ghaoui, Nordin Eszter, Szalay Péter, Pigniczky Réka, Suzann Papp, Siklósi Szilveszter, Papp Zsigmond Gábor, George Paul Csicsery, Kékesi Attila, Szaladják István, Salamon András, Ujj-Mészáros Károly, Havas Miklós, Vécsei Márton, Szabó Simon, Politzer Péter, Kenyeres Bálint, Nemes Jeles László, Schilling Árpád, Buvári Tamás, Fáy Béla.

thecounterpart_500
Nemes Jeles László: The Counterpart


Hatvan éve mutatták be az első magyar színes filmet, a Lúdas Matyit

Hatvan éve, 1950. február 27-én mutatták be az első teljes hosszában színes magyar filmet, a Lúdas Matyit - adta hírül az MTI. A frissen államosított filmgyártás büszkeségét 1949. augusztus 20-án, az új alkotmány hatályba lépésének napján kezdték forgatni. Mivel a kommunista vezetés a filmgyárat is "ideológiai üzemként" kezelte, olyan hőst kerestek, aki a szegény ember igaz ügyét mindenki által átélhetően viszi diadalra. A párt Filmpolitikai Bizottságának választása végül a Lúdas Matyira esett, a rendezéssel a tapasztaltabb Nádasdy Kálmánt bízták meg, a társrendező Ranódy László, az operatőr Hegyi Barnabás lett. A forgatókönyvet jegyző Szinetár György a kor ideológiai elvárásainak megfelelően változtatott Fazekas művén. A címszerepre kiszemelt Gábor Miklóst túl intellektuálisnak találták, helyére a 20 éves Soós Imrét választották, a női főszerepet a 19 éves Horváth Terire osztották, nemcsak tehetségük miatt, hanem azért is, mert mindketten szegényparaszti családból származtak.






nka emblema 2012