sex hikaye

Képregényen a Bahrtalo

Lóri, Lali két jó Borat

2008. április 28. - filmhu
Képregényen a Bahrtalo
Május közepén érkezik a mozikba Lakatos Róbert doku-játékfilmje, a Bahrtalo (Jó szeencsét!), de a két főszereplő Lali és Lóri kalandjait hamarosan egy képregény kockáin is követheti a közönség. A páros a remények szerint méltó utódja lesz a Kapa-Pepe vagy Szőke-Badár kettősöknek - avagy lehet, hogy érkezik a magyar Borat?

Lakatos Róbert annak idején egy 25 perces dokumentumfilmet forgatott Bahrtalo (Jó szerencsét!) címen, s ebből lett aztán a főszereplőkben, a kolozsvári "Cigajne Gábor, Dizájn Lali" és "a legjobb fej magyar Kolozsvárott" Lóri kettősben rejlő lehetőségek kiaknázása révén játékfilm. S készült egy tévés verzió is, amely már négy tévécsatornán szerepelt sikerrel: egy dán adón, a finn közszolgálati tévén, a kanadai TV Ontario-n, s a legnagyobb "skalp" kétségkívül a Channel 4 volt. Utóbbin este 9-kor adták, főműsoridőben, s a vetítést napokon át tartó, nagy hírverés is megelőzte. A film producere, Muhi András szerint ez is mutatja, hogy hol lelhetnek a magyar filmek kitörési pontra, hisz a világ moziforgalmazásába nem könnyű bekerülni, viszont a tévé- illetve DVD-megjelenés nagyobb nyilvánosságot és lehetőséget biztosít.

A Bahrtalót amúgy nem mindig éri el a címében foglalt kívánság, a Cannes-ban két szekcióban is az utolsó körben hullott ki a film, pedig egy esetleges szereplés nyilván nagyban megkönnyítette volna a lehetőségeit. Ugyanakkor a Filmszemle után hamar sikerült megegyezni a Moképpel a forgalmazásról, ami nem is nagy csoda, hisz a nézők amellett, hogy elszórakoznak azon, ahogy Lóri és Lali kedves két figurája átbukdácsol Magyarországon, Bécsen és Egyiptomon, Lakatos dokus-fikciós formai megoldásán filmnyelvileg is valami frissítőt, valami érdekeset kapnak.

Lali és Lóri bemutatkozik (nagyobb méret itt)

A film a fővárosban három kópiával indul, míg vidéken egy kópiával kezdi meg körútját. Mivel a Bahrtalo osztrák-német-magyar koprodukcióban készült, a normatív támogatás elbírálásában nem számít magyar filmnek, s így a pontrendszer sajátosságai miatt is csak harmadannyit kapott, mint ami magyar gyártámnyként megillette volna. Így a marketingre a kevésnél is kevesebb pénz jutott. Ám ahogy a két jó barát is  mindig kitalál valamit, az Inforg Stúdió vezetője, Muhi András producer sem ült tétlen. Kitalálta, hogy a film szellemiségét, világát megidézve egy 25 részes képregényfolyam is segíteni fogja Lali és Lóri népszerűsítését. A rajzokat Quirin Ágnes és Pálfi Zsolt animációs filmesek alkották, míg a szöveget, a történeteket Dési András György és Mórai Gábor. A projektnek természetesen a rendező Lakatos Róbert is részese, ez az ötös csapat dönt tehát a képregény menetéről, amely tehát nem csak a film jeleneteit konvertálja rajzokká, hanem új epizódokat is hoz. Magukat az epizódokat egyelőre a Mokép, az Inforg, az origo.hu és a filmhu oldalain lehet majd követni, de senki ne lepődjön meg, ha a városban járva különböző helyekre feltapasztva egyszer csak Lali vagy Lóri felskiccelt arca rikkant rá: Bahrtalo!



Címkék

hír



nka emblema 2012