sex hikaye

Kertész Imre újra vásznon

Valahol Kelet-Európában

2005. december 9. - Strommer Nóra
Kertész Imre újra vásznon
Vecsernyés János Kvartett című filmje után újra a magyar szépirodalomból szemezgetett, ezúttal Kertész Imre Detektívtörténete szolgált a jövő év elején bemutatásra kerülő Emelet alapjául. A két főszerepet Haumann Péter és fia, Haumann Máté játssza, akik először szerepelnek együtt filmen. A Hoffmann család két férfi tagja, apa és fia, egy titokzatos rendőri szervezettel akasztja össze bajszát, minek következtében a mindaddig befolyásos családfő kezéből fokozatosan kicsúszik az irányítás.
 
 
 
 
Kapcsolódó anyagok

A helyzet egy cseppet sem feszélyezte
Haumann Máté
Kertész Imre nyitott volt az újabb filmadaptáció felé, a forgatókönyv ezúttal közreműködése nélkül készült, de a végleges változatot átolvasta, és nem talált benne kifogást. A könyv filmmé gyúrását maga Vecsernyés János rendező és Radnai Annamária vitték végbe, csak a végső simításokhoz vették igénybe Háy János író segítségét.

Bár Vecsernyés operatőrként nagyobb tapasztalattal rendelkezik, korábban több TV- és reklámfilmet rendezett, és ez az adaptáció hat év szünet után a második nagyjátékfilmje lesz. Az operatőri teendőket a munkájáért már több elismerésben részesített Lajos Tamás látja el, aki legutóbb a nálunk forgatott A harag napjában dolgozott. Az Emelet igyekszik tiszteletben tartani az eredeti művet, de mint azt az eltérő címválasztás is tükrözi, önálló alkotásként a saját lábán szeretne megállni. Bár a jogokat az alkotók már három éve birtokolják, az ötlet megszületésétől fogva hat év telt el, míg a film az MMK-tól megkapta az induláshoz szükséges összeget. Az MTV és a Szupermodern Stúdió együttműködésével készülő mozi forgatása még csak egy hónapja tart, az utómunkálatok már egy hét múlva megkezdődhetnek, hogy a Filmszemlén a közönség és a kritikusok elé kerülhessen a film. A mozikban pedig várhatóan februárban láthatjuk.

Az Emelet nem közönségfilmnek készül, Baráth Péter producer ettől függetlenül a multiplex mozikat, és a legalább 15-20 ezres nézőszámot is megcélozná vele. Tőle tudtuk meg azt is, hogy a szereposztás kialakításakor először Haumann Máté neve került elő, aki a filmben a szájhagyomány által Emeletnek nevezett szervezet után nyomozni kezdő ifjút alakítja. Innen már csak egy lépés volt felkérni Haumann Pétert a „nagyhatalmú milliomos” apa szerepére, aki a helyzet fokozódásával lép be a játszmába, hogy megmentse fiát a szervezettől, és annak ügynökeivel találja magát szemben. Baráth Péter szerint a valós apa-fiú viszony egyértelműen pozitív hatással volt jellemek filmbéli kibontására.

Haumann Máté ugyan tizenöt éves korában játszott már egy színpadon apjával, kamera előtt most szerepelnek először együtt, és neki ez első filmfőszerepe is egyben. A hazai közönség már apróbb szerepekben láthatta őt a vásznon, többek között a Sorstalanságban, vagy a Miskolci boniésklájdban, de külföldi produkciókban is szerepelt, a Collector című kanadai sorozatban, és a nemrég itthon is port kavart 8MM 2-ben is felbukkan. Bár az Emeletben általa játszott Hoffmann fiú konfliktusba kerül befolyásos apjával, Máté örömmel dolgozott együtt tekintélyes színészi karriert befutott Haumann Péterrel, és elmondása szerint a helyzet egy cseppet sem feszélyezte. A film főbb szerepeit Takács Kati, Fekete Ernő, Iglódi István, Csuja Imre és Kovalik Ági alakítják.

Évtizedek tárgyai és formái élnek együtt
Fekete Ernő
A forgatások Budapesten és Bécsben zajlottak, és a két város együtt adja ki azt a képzeletbeli közép-európai környezetet, amelyben a krimi eszköztárából is kölcsönző történet játszódik. A kor és a történelmi helyzet szintén közelebbről meg nem határozott, különböző évtizedek tárgyai és formái élnek benne együtt, az Emeletben aktuális politikai utalásoktól ezért sem kell tartanunk. A cél pedig az, hogy a film a nézőt egy modern történetbe vezesse be, amivel napjainkban is könnyen azonosulni lehet.



Címkék

hír



nka emblema 2012