sex hikaye

Készül a Rózsaszín sajt

Tóth Barnabás újra támad

2008. augusztus 18. - filmhu
Készül a Rózsaszín sajt
A generációk közti különbségekről is beszél az eredetileg producer, azóta filmrendező-színész-forgatókönyvíró Tóth Barnabás legújabb filmje, amely két homlokegyenest más ember, egy apa és a fia kapcsolatát, életét mutatja be.

A Tóth Barnabás-Frank Rizzo-Hamvas Dániel hármas által megírt forgatókönyv a következő történetet bontja ki: a nőgyógyász, nagy dumás, szoknyapecér Tibor egyedül neveli a 19 éves Danit - nehéz lenne két különbözőbb embert elképzelni. Az apa sikeres, versengő, hiperaktív, ugyanakkor narciszitkus, bizonyos szempontból éretlen. A fiú ezzel szemben szelíd, konzervatív, romantikus típus. Tibor megpróbálja a képére formálni fiát, aki emiatt Franciországba menekül, de onnan, bizonyos megpróbáltatások révén megerősödve tér vissza.

Apa (Bezerédy Zoltán) és fia (Tóth Barnabás) - fekete és fehér

A kissé komor hangulatú történet ellenére a Rózsaszín sajt, Tóth megfogalmazásával élve "emberi" vígjáték, igaz, olyan fajta, amely a nevetés mögött komoly dolgokról, komolyan beszél. A történet hallatán sokak vonhatnak párhuzamot a Kalandorok és a Rózsaszín sajt között, ám a rendezőként a Született lúzert is jegyző Tóth Barnabás szerint filmje inkább csehes-franciás hangulatú, humorú darab, amely leginkább a Sose halunk meg!-re emlékeztet, azért is, mert a karakterek jelleme fejlődik, változik a történet során. A gyártás jelenleg a francia forgatási etapnál tart, a kis költségvetés (50 millió forint) miatt nem sikerült nagy sztárokat catingolni, így kerülhetett a képbe a párizsi Douceline Derréal, aki Dani "francia kapcsolatát" alakítja majd (Tóth Barnabás Strasbourg-ban született, évekig élt Franciaországban).

Tibor szerepében Bezerédi Zoltánt láthatjuk, míg Danit Tóth Barnabás játssza - aki amúgy már gyerekként színészkedett, 1986-tól szerepelt filmekben (ő volt pl. Bereményi Géza Eldorádójában Valkó Imi), szinkronizált (az ő hangján hallhattuk a Trainspottingban Sick Boyt megszólalni), 1984 óta játszik színházban, 2003-tól a Momentán Társulatban láthatjuk. Egyéb szerepekben feltűnik még Molnár Levente és Erdélyi Tímea, a Barátok közt egykori Tildája. A filmet a közönség először a 2009-es filmszemlén láthatja. A forgatókönyv még a Katapult Film által szervezett 2006-os forgatókönyves workshop, a Katapult European Script Centre idején készült el, és itt nyílt meg a lehetőség a gyártásba bevonni különböző európai forrásokat is.

Azok az apafigurák - Valkó Imiként Eperjes Károly oldalán

Tóth korábbi kisfilmjei közül számos ért el sikereket különböző fesztiválokon:  a 2003-ös Vonaton (megnézhető itt) többek közt Cannes-ban a Kritikusok hetén szerepelt, Cottbusban a zsűri különdíját kapta meg, Angers-ban a CNC Prix de qualité díjat hozta el, a szintén 2003-as (terep)Szemle (itt megnézhető), amelyet Tóth Simonyi Balázzsal együtt készített, s a 2004-es Filmszemlétől kezdve a Bushón át Stuttgartig, Karlovy Varyig sikert aratott, díjakat nyert. Említsük meg az 2005-ös Autogramot is (itt megnézhető), melyben Jeanne Moreau vállalta a részvételt, az angers-i workshop idején készült, s a 2006-os Filmszemlén aratott sikert.



Címkék

hír



nka emblema 2012