sex hikaye

Két hétig ingyen magyar amatőrfilm a Filmkliken

Véletlenül szándékos

2009. március 19. - filmhu
Két hétig ingyen magyar amatőrfilm a Filmkliken
A filmipar egy különleges szelete jelenik meg a Filmkliken: március 19-től két hétig elérhető lesz a győri amatőr filmesek által készített Véletlenül szándékos című nagyjátékfilm. Az állami forrásokat nem használó, saját pénzből készült krimi a VoD-os filmterjesztés próbakövének tekinthető.

A győri illetőségű Hunvision filmstúdió 1994 óta létezik, s számos rövidfilm (1994-1999.: Magányosan, Nagy utazás I-II., Nagy utazás III., Triumph, Versus) után elkészítette 100 perces krimijét, a Véletlenül szándékos című filmet. A közös rendezésben készült filmben a stúdió minden tagja tevékeny részt vállalt, az alapító tag Maros Attila producer, társrendező, és színészként is látható, a szintén stúdióalapító Kollár István ugyancsak több poszton áll helyt, csakúgy, mint Kincses Kornél.

A filmben Tarantino Halálbiztosának lányait láthatjuk magyar környezetben, van itt profin kivitelezett autós üldözés, egy cameoszerepben feltűnik Szilágyi István, azaz Lópici Gáspár, a főszerepben pedig az azóta celebbé avanzsált Cserpes Laura. A történet szerint fiatal lányok lerándulnak egy tóparti házba, amely sajnálatosan a helyi maffiacélkeresztjébe is bekerült. A gyilkosságokal, rejtélyekkel teli film végére alaposan megkeveredik a szándékos és a véletlen fogalma.

Az alkotók maguk keresték meg a Filmkliket, amely ezzel a filmmel is  akarja tesztelni az újfajta terjesztési metódusát. Ez azt jelenti, hogy azok a filmek, amelyek nem professzionális keretek között készülnek, így sem moziforgalmazásban, sem a DVD-terjesztésben nem reménykedhetnek, a video on demand (VoD) netes elérhetőséggel eljuthatnak a közönségükhöz.

Szöszkék a pácban

A szerződés szerint az alkotók és a forgalmazó osztozik a bevételen, a lényeg azonban nem is ez, hanem a konstrukció, amely, ki tudja, hány és milyen alkotásnak hozza meg a nyilvánosságot. A Filmklik a kéthetes ingyenes időszakban figyeli majd a reakciókat, s ha sikeresnek ítéli a próbát, további filmek is könnyen a Véletlenül szándékos "sorsára juthatnak". Eddig már számos amatőr-, független film fordult a Filmklikhez, tehát ha valakinek van otthon egy saját forrásból finanszírozott garázs-sci-fije, ne habozzon.

A film március 19-től április 5-ig ingyenesen  tekinthető meg a filmklik.hu-n. A nagyközönség a Véletlenül szándékos mellett sok amatőr-, független és dokumentumfilmet megtekinthet ingyen az oldalon, mint a Premier, Offside (mindkettő Dömötör Tamás filmje), Széttört álmok (Novák Emil), Végjáték (Kardos Sándor), Kaja, Pockok (Fazakas Péter filmjei), La belle epoque (Szekeres Csaba), a HSC Stábiskola vizsgafilmjei, és még sok egyéb.

A Filmklik ugyanakkor szezonális jelleggel is ingyenesen elérhetővé tesz alkotásokat, a 40. Filmszemle alatt pl. kisfilmeket és dokumentumfilmeket nézhetett a nagyérdemű – és nézett is, ami azt bizonyítja, hogy a magyar közönség nem zárkózik el az újszerű filmforgalmazás ötletétől.






nka emblema 2012