sex hikaye

Két magyar Cannes-ban

Gránátok és Szent Johanna

2003. április 25. - filmhu
Politzer Péter: GránátokIdén is bemutatnak két magyar kisfilmet Cannes-ban, igaz, versenyen kívüli szekciókban. Politzer Péter Gránátok című alkotása a Kritikusok Hetében, míg Mundruczó Kornél A 78-as Szent Johannája a Rendezők Kéthetében szerepel- adta hírül a Magyar Filmunió.
Gránátok - "Most nyílhat meg a nemzetközi színtér"

A május 14-én induló 56. Cannes-i Filmfesztiválon két magyar rövidfilm is bemutatkozik. A Kritikusok Hete szekcióba (Semaine de la Critique) Politzer Péter Gránátok című rövidfilmjét hívták meg, mely az eddig vágóként és operatőrként bemutatkozott Politzer első rendezése. A névtelen háború közepén egy épületben ragadt ellenséges katonák végig lassított és narrációval operáló története a 34. Magyar Filmszemlén a kisjátékfilmes rendezői díjat hozta meg a debütáló dirketornak.

A producer, az Inforg Stúdiót vezető Muhi András szerint "borzasztó nagy elismerés, hogy a film bekerült, hisz hatalmas celluloidtömegeket küldenek Cannes-ba minden évben. Mivel ebbe a szekcióba a Fipresci válogat, ezentúl ott lesz a főcím előtt a hivatalos Fipresci bélyeg, mely bizonyítja, hogy a Gránátok nemzetközi filmkritikusi szemüvegen keresztül nézve egy jó film.”

Muhi és Politzer ott lesz Cannes-ban, de ott lesz a Rengeteg utóéletével foglalkozó Mokép Hungarofilm divíziójának képviselője is, hiszen Fliegauf filmje iránt nagyon nagy a nemzetközi érdeklődés: „A Rengeteg mellett komoly meghívásokra számítok a Gránátok kapcsán is, most nyílhat meg a film előtt a nemzetközi színtér."

Muhi amellett, hogy elkíséri a Gránátokat, elsősorban a kapcsolatfelvétel végett megy a francia riviérára, zsebében az inforgos Szaladják István, Lakatos Róbert, Buvári Tamás, valamint Politzer és Fliegauf új filmtervével, hátha valamelyik megtetszik egy külföldi producernek is.

Szent Johanna - Operafilmmé bővül

A Quinzaine-be, azaz a Rendezők Kéthete szekcióba Mundruczó Kornél legfrissebb alkotását, A 78-as Szent Johannája című opera-rövidfilmet választották be.

Mundruczó és Petrányi Viktória producer különleges lehetőséget remélnek a francia filmfővárosban történő bemutatkozástól, ugyanis a Szent Johannát szeretnék egész estés operafilmmé bővíteni további részek hozzáforgatásával. Ehhez a tervhez esetleges külföldi forrásokat hajthatnának fel a májusi fesztiválon.

A cél elérésre a legalkalmasabb fórum a European Film Promotion lehet Cannes-ban. A Magyar Filmunió által koordinált programon Mundruczó és Petrányi is részt vesz. Az EFP-n 21 fiatal és kevésbé fiatal európai producer tehetség gyűlik össze, akik először egy zárt ülés keretében mesélnek  következő projektjeikről - az információcserén túl tanácsokkal segítik egymást, de Petrányi szerint az is előfordulhat, hogy koprodukciós megállapodások születnek. Ennek igazi színtere azonban a 400 producer részvételével zajló nyílt találkozó lesz, ahol Petrányi nagyon reméli, hogy támogatókra lelhet az operafilmhez ill. Kornél másik forgatókönyvéhez, melyben meglepő mód egy science-fictiont álmodott meg. (A rendkívül izgalmasnak hangzó új Mundruczó-filmtervekről napokon belül részletesebben is beszámolunk.)

És a többiek

Némiképp honfi szívvel tekinthetünk a hivatalos nagyjátékfilnes versenyprogram egyik résztvevőjére is, hisz Peter Greenaway Tulse Luper bőröndjeicímű multimediális revoluciójának magyar koproducere is volt Sipos Áron és Focus Film nevű cége személyében. Ezenfelül némi magyar pénz is fekszik a produkcióban s még több munka a hazai stábtagok részéről, ráadásul a film egyes jeleneteit is nálunk vették föl.

A többi magyar film számára is megadatik a lehetőség a Riviérán, hisz a Cannes-i  Filmvásáron a Magyar Filmunió standján idén is rendelkezésre áll majd a világ számára minden információ a legfrissebb hazai produkciókról.

Címkék

hír



nka emblema 2012