sex hikaye

Kevin Smith családi filmet rendezett

Jersey Girl

2004. március 22. - filmhu
Kevin Smith, a Shop-stop, a Képtelen képregény és a Dogma rendezője Jersey Girl című új filmjében szakít a mainstream közhelyeit kifigurázó korábbi irányvonalával. Míg előző munkáiban a populáris kultúra aprólékos részleteibe vezető fecsegés és a pergő nyelvezetű szleng uralkodott, ezúttal egy családi mozi cselekményére emlékeztető sztorit vitt filmre.
A jólmenő manhattani zenekritikus újszülött kislányával elhagyja a várost és karrierjét, miután felesége a szölőszobában meghal. A film főszereplői Ben Affleck, Jennifer Lopez, Liv Tyler és George Carlin.

A Jersey Girl Smith első PG-13 kategóriájú (13 éves kor alatt szülői felügyelettel megtekinthető) mozija. A rendező a New York Times-nak adott interjújában elmondja, hogy korábbi, magasabb korhatárhoz kötött filmjeihez képest azzal, hogy kivette a történetből Jay-t és néma Bob-ot, máris 75%-kal "higiénikusabbá" tette a filmet.

Smith inspirációja elsősorban ahhoz köthető, hogy nemrégiben maga is férj és apa lett, így a történet némileg saját élményein alapul. A rendező nem tart attól, hogy rajongói csalódni fognak a jólismert Kevin Smith-attitűdhöz képest. A '94-es Shop-stop óta eltelt 10 évben az akkoriban leginkább 13-14 éves rajongók is felnőttek lettek, akik közül sokan éppúgy megházadasodtak és gyerekeik lettek. Smith tisztában van vele, hogy a kamaszok ebben a filmjében nem fognak identitást találni, hiszen a Jersey Girl éppen az érettség három követelményéről szól: munkát találni, házasságot kötni és gyereket nevelni.    
 
A rendező választása felesége révén esett Jennifer Lopezre: a Szeretném, ha szeretnél című filmben látta Lopezt, és a forgatókönyv elolvasása után ő javasolta Smithnek Gertrude, a feleség szerepére. Jennifer Lopez épp akkor fejezte be rosszhírű Tough Love című filmjét Ben Affleck-kel. Egy héttel később Affleck is Lopezt ajánlotta. 


Harvey Weinstein és Quentin Tarantino
Habár a filmet a rendező felesége tiszteletére készíti, a főhős neje az első negyedórában meghal. "A film éppen arról szól, mennyire letörne, ha elveszíteném a feleségem", állítja Smith. "A Jersey Girl nem a legvidámabb és nem is a legeredetibb filmem, az emberek már sok hasonló filmet láthattak korábban." Kevin Smith szerint mindössze háromféle sztori van a világon: az ember az ember ellen, az ember a természet ellen, és az ember önmaga ellen. Ez viszonylag szűk mozgásteret jelent. Nem akarták újra feltalálni a családi film műfaját, saját történetüket szerették volna elmesélni arról milyen apának lenni. A rendező reményei szerint ugyanakkor ez egy nagyon erős történet. 

"Ha megnézem a Shop-stopot, nem az jut eszembe, hogy mennyire megtöri a konvenciókat, - mint ahogy sokan így nézik a filmet, - hanem inkább, hogy nem volt pénzünk rendes filmet csinálni", mondja Kevin Smith. A hírek szerint Harvey Weinstein producerrel együtt Smith lemondott közös szenvedélyükről, a vulgaritásról is. Weinstein, aki a Miramax egyik társalapítója, állítólag a Jersey Girl láttán elsírta magát. "Még 10 percet tudnék nézni ebből a filmből", mondta, ami nagy dicséret a filmeket általában megvágni szándékozó producertől.     

Címkék

hír



nka emblema 2012