sex hikaye

Kiosztották a VII. film.dok fesztivál díjait

Szombat este zárult a fesztivál

2011. szeptember 27. - filmhu
Kiosztották a VII. film.dok fesztivál díjait

Szombat este ért véget a VII. film.dok fesztivál. A megmérettetésre beérkezett 180 filmből 67 alkotást értékelt a zsűri. Hogy sok film maradt versenyben, nem ment a minőség rovására. Jelezte ezt az is, hogy a döntnökök csak többszöri hosszas vita után tudtak csak egyezségre jutni.

 

 

A sok kiváló alkotásnak legjobban a nagyszámú nézőközönség örült. Volt, hogy néhány alkotás olyan nagy érdeklődést kapott, hogy hely sem jutott a vetítő teremben sokaknak. Ám akik kimaradtak, nem maradtak le semmiről, hiszen két DVD lejátszó állt a nézők rendelkezésére a vetítések 12 órás ideje alatt.

A VII. film.dok fesztivál szeptember 19-én kezdődött és szombat este ért véget a díjkiosztó gálával. A Szakszervezetek Művelődési Házában kialakított szokatlanul merész díszletek között, amely (a fesztivál szlogenjére utalva) minden bizonnyal „nyomot hagy”.

A zsűri hosszas vita után hozta meg nehéz döntését. Tíz díj közül kettőt a diákzsűri ítélhetett oda, a további nyolcból három nagydíjat különítettek el. A zsűri díját Sári Zsuzsa alkotása: "Csak ritka a fenyőfa, az a baj”- A szarvasi székely története kapta. A legjobb film kategóriában Alexandru Solomon: Kapitalizmus – a mi titkos receptünk című dokumentumfilmjét díjazták, és rendezői díjjal jutalmazták Zsigmond Dezső Bárányfelhő című alkotásának.

Legjobb elsőfilmesnek Akar Péter bizonyult Blokul no. 6 (A 6. sz. tömbház) filmjével, a legjobb vágónak kijáró elismerést Szalai Károly érdemelte ki Salamon András: A város ritmusa filmjén végzett munkájáért.

A legjobb operatőr díjat egy négy tagból álló csapat kapta a Vad Magyarország – A vizek birodalma (rendező: Török Zoltán) képeiért: JNa Hneriksson, Török Zoltán, Mosonyi Szabolcs és Gortva Attila.

A legjobb forgatókönyv díjjal jutalmazták Nemes István: Maradandó sérülések című dokumentum filmjét. A fesztivál legjobb tudományos ismeretterjesztő alkotásaként Szalay Péter: A Nyolcak nyomában című filmjét értékelték.

 



Nézz bele a Vad Magyarország-ba!


A fesztivál diákzsűrije a neves szakemberekből álló zsűritől teljesen függetlenül hozta meg döntését, mégis hasonló eredményre jutottak. Két díjuk közül az egyiket Alexandru Solomon: Kapitalizmus – a mi titkos receptünk című alkotásának ítélte, míg a másikat Nagy Viktor Oszkár: Két világ közt filmjének ítélte oda.

Külön elismerésekből sem volt hiány. Társfesztiváljuk idén is a Lakiteleki Filmfesztivál volt, amelynek néhány nyertes alkotását a versenyprogramban is bemutatták. Ám díjakat is hoztak magukkal, amit Zsók Enikő: „Körbe vagyok fülekkel véve” , Daczó Katalin: Kőbe vésett álom, és Zágoni Bálint: Janovics Jenő, a magyar Pathé című alkotásának ítélte oda.

A Nemzeti Kultúráért Egyesület (NKE) díjai a magyar kultúra és történelem meghatározó alakjainak, illetve eseményeinek magas színvonalú bemutatásáért adott elismerő okleveleket. Az NKE Fülep Lajos: A szellem filozófusa, Katona Zsuzsa: A herceg, valamint Zsigmond Attila: Így veszett el Erdélyország alkotását tartotta kiemelendőnek.

Dárday István, a zsűri elnöke is - rendhagyó módon - felajánlott egy díjat, egy kis földgömböt Mohi Sándor: Két világ közt című alkotásának.






nka emblema 2012