sex hikaye

Kitano díja Torontóban

Felfedezett Rinocérosz

2003. szeptember 15. - filmhu
Takeshi Kitano legújabb moziját, a Zatoichi-t találta a Torontói Nemzetköti Filmfesztivál közönsége a legjobbnak. A sajtó által megszavazott Discovery-díjat a Rhinoceros Eyes című dark fantasztikum nyerte az USA-ból.
55 ország 339 filmje pergett 10 napon keresztül, augusztus 28-tól szeptember 14-ig a kanadai nagyvárosban. A díjkiosztót vasárnap este tartották a torontói Four Seasons Szállóban.

A fesztivál legjelentősebb díjának tartott AGF People's Choice Award-ot a látogatók szavazatai alapján ítélték meg Takeshi Kitano Zatoichi-jának. Az igazságosztó karddal járó vak masszőr legendájának legfrissebb feldolgozása után a közönséglista második helyére Ron Mann dokumozija, az ezúttal aktivista szerepben efltűnő Woody Harrelson turnéját követő Go Further futott be, míg a harmadik helyre is egy dokumentumfilm került, a The Corporation.

A több mint 750 médiumot magába foglaló sajtótestület szavazott a legújabb felfedezettnek járó Discovery Award-ról. Az idei Discoveryt a torontói Aaron Woodley nyerte el a Rhinoceros Eyes-szal, egy sötét, fantasztikus mesével a realitással minden kapcsolatot elvesztő kelléktárosról.

A nemzetközi filmkritikusok a spanyol Achero Mañas-nak ítélték meg a 12. FIPRESCI-díjat, November című alkotása frissességéért, a fikciós és dokumentarista ábrázolásmód eredeti vegyítéséért.

A kanadai nemzeti filmfesztiválként is üzemelő torontói fiesztán a hazai filmek legjobbjait is megválasztották. A zsűri a legjobb nagyjátékfilmnek Denys Arcand Les invasions barbares című munkáját találta, a legjobb elsőfilm díját Sudz Sutherland szexkomédiája, a Love, Sex and Eating Bones vitte haza, míg a legjobb kisjátékfilmnek Constant Mentzas Aspiration című rövidje bizonyult.

A Torontói Filmfesztivál vendégül látta egyébként Fliegauf Benedek rendezőt is, akinek Rengetegcímű filmjei a nemzetközi versenyprogramban szerepelt.

Címkék

hír



nka emblema 2012