sex hikaye

Koltai Lajos: Érvényét vesztette a katasztrófafilm

2001. szeptember 13. - Pataki András
Most egy kicsit aggódunk idehaza Szabó Pistáért - nyilatkozta Koltai Lajos. Oscar-díjas rendezőnk Oscarra jelölt operatőre arról tájékoztatott, hogy Szabó István három napja utazott Torontóba, ahol a filmfesztivál gálaelőadása a Taking Sides című, együtt készített alkotásuk, amely Wilhelm Furtwänglerről szól. Most próbálnak vele kapcsolatba lépni. Egyébként Koltainak a terrortámadás napján kellett volna utána utaznia a kanadai városba, de ezt nem tehette. Néhány hónapja egyébként éppen New York Manhattan negyedében dolgozott, s döbbenetes most látni, mivé lett a környék.

Az operatőr szerint borzasztó, ami történt, s ezután érvényét vesztette a katasztrófafilm mint mozgóképes műfaj. Nevetségessé válna bárki, aki ilyet készítene azok után, hogy mindezt élőben láthatta a világ, valóban szembesülve a tragédiával.
Koltai Lajos úgy látja, rendkívüli a pillanat, ugyanis az Egyesült Államok területét még sohasem érte ilyen atrocitás, Pearl Harbor is messze volt az anyaország területétől. Ezek után pedig nincs az a filmes fantázia, amely felülmúlhatja a dermesztő valóságot. Ráadásul kegyeleti okokból sem lenne érdemes feldolgozni a World Trade Center és a Pentagon elleni támadást, mert Amerika és a világ - néhány évtizeden belül - aligha akarja újra átélni az eseményeket. Persze, születhetne olyan film, amely az épületeken belüli történéseket vizionálná, de ez a film nem egy politikus elleni merényletet dolgozna fel - mint a Kennedy-gyilkosság esetében -, hanem több tízezer ember és családjaik tragédiáját. Márpedig ez a két dolog nem ugyanaz. A kollektív élmény hatásfoka nem mérhető össze.
Koltai Lajos úgy véli, néhány napon belül az Amerikai Filmakadémia, amelynek ő is tagja, megkeresi a lehetőséget, hol segíthet a rászorultakon. Bizonyá-ra hamarosan lesznek segélykoncertek és demonstrációk is. Ebben nyilván az operatőrök testülete is részt venne.
Magyar Hírlap

Címkék

hír



nka emblema 2012