sex hikaye

Komlós Juci lett a Nemzet Színésze

2002. március 5. - filmhu
A 83 éves Komlós Juci a Nemzet Színésze lett . A Jászai Mari-díjas érdemes művészt, aki a Szomszédok nyugdíjas eladónőjétől Nyilas Misiig számtalan szerepet eljátszott, az elismerő cím birtokosai hétfői ülésükön választották soraikba, a nemrégiben elhunyt Lukács Margit helyére.

Komlós Juci 1919-ben született Szabadkán. Rózsahegyi Kálmán színészképző iskolájában végzett 1935-ben. Pályáját a Király Színházban kezdte, azt követően játszott Szegeden, Miskolcon, majd a Szabad Színházban és a Fővárosi Operettszínházban. 1947 után a Művész Színház, a Magyar Színház és a Vidám Színpad közönsége előtt lépett fel. 1952-től a Magyar Néphadsereg Színházában, 1957-től a József Attila, 1965-től 1977-ig pedig a Thália Színházban játszott.
A Magyar Színházművészeti Lexikon leírása szerint Komlós Juci pályája kezdetén szubrett és naivaszerepeket alakított, később kiváló karakterszínésznő lett. Játékára könnyedség, természetesség és érzelmi gazdagság jellemző.

Komlós Juci alakította A néma leventében Zilia szerepét, A szókimondó asszonyságban Katát, a Légy jó mindhalálig című darabban Nyilas Misit, a Hamletben Ophéliát, a Kaméliás hölgyben Margitot. Színpadon megformálta a János vitéz Iluskáját, a Cyrano de Bergerac-ban Roxane-t, a Koldusoperában Polly-t.

Szerepel több tévéfilmben is, többi között a Semmelweisben, a Rokonokban, Az aranyemberben, a Mire megvénülünkben, a Különös házasságban, a Lányarcok tükörben című produkcióban, a Beszélőben, A megfelelő emberben és a Szomszédok című teleregényben.Komlós Jucit a rádióhallgatók is hallhatták a telefon-meseszolgálatban, hangjátékokban és zenész színjátékokban.

Munkásságát elismerték Jászai Mari-díjjal (1957), érdemes művész címmel (1960), a Magyar Köztársasági Érdemrend Kiskeresztjével (1995) és beválasztották a Halhatatlanok Társulatának Örökös Tagjai közé is (1998).

A nemzet színészeinek köre Lukács Margit februárban bekövetkezett halálával fogyatkozott tizenegyre. A 2000-ben életre hívott elismerés alapító okirata szerint a nemzet színésze cím viselésére a jutalmazottak életük végéig jogosultak. Az elismerő címet egyszerre tizenkét személy birtokolhatja, ezért újabb adományozására akkor kerülhet sor, ha valamelyik jutalmazott elhalálozik.

Az elismerést a Nemzeti Színház Rt. hívta életre azzal a céllal, hogy a nemzeti színjátszás élő művészei közül kitüntesse a magyar nyelv ápolása, a nemzeti irodalom tolmácsolása, a magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése során kimagasló érdemeket elért művészeket. A Nemzet Színészei életük végéig havi 500 ezer forintos juttatást kapnak.

A Nemzet Színésze címet a nemzeti kulturális örökség minisztere adományozza annak, aki fő- vagy epizódszerepekben kimagasló teljesítményt nyújtott, 62. életévét betöltötte, illetve négy évtizedet a színészi pályán, vagy 20 évadot - évadonként legalább egy szerepben - a Nemzeti Színház színpadán töltött.

Az első alkalommal 2000. augusztus 22-én odaítélt címet Agárdy Gábor, Berek Kati, Bessenyei Ferenc, Darvas Iván, Garas Dezső, Kállai Ferenc, Lukács Margit, Máthé Erzsi, Psota Irén, Raksányi Gellért, Sinkovits Imre és Törőcsik Mari kapta meg.
Sinkovits Imre tavaly januárban bekövetkezett halála után Avar Istvánnak ítélték a Nemzet Színésze címet, Lukács Margit eltávozását követően pedig Komlós Jucival lettek ismét tizenketten a Nemzet Színészei.


Címkék

hír



nka emblema 2012