sex hikaye

Korszakos Korsakow

A másként "látók" képzése

2005. szeptember 14. - filmhu
Korszakos Korsakow
A Magyar Iparművészeti Egyetem Vizuális Kommunikáció Tanszék Video szakiránya és a Magyar Képzőművészeti Egyetem Intermédia Tanszéke meghívta a hollandiai Mediamatic Alapítvány Interaktív Filmlaboratóriumát, hogy ismertesse a Korsakow System nevű szerkesztő felületet. Az október 3-tól 8-ig tartó kurzuson összesen tizenhat jelentkező vehet részt, még vannak megpályázható helyek!

„Menet közben” írt történetek

Korsakow System nevű integrált szerkesztő programot interaktív filmek készítésére fejlesztették ki 2003-ban. Az ötlet gazdája Florian Thalhofer, aki a Berlini Művészeti Egyetem és az amszterdami központú Mediamatic Alapítvány támogatásával készítette el a szoftvert, amely szöveg, kép, film és hanganyag társítására alkalmas. Sugár János a Képzőművészeti Egyetem tanára szerint az egy gigás program korunk technikai eszközeinek esszenciáját nyújtja úgy, hogy kombinálja a különböző médiumok lehetőségeit.

Egyszerű, és sokat tud
A rendszer adatbázisa egyszerű, ám hatalmas, és lehetővé teszi, hogy a „szerző” hozzárakja, kivegye vagy éppen átrendezze a „történet” egyes elemeit. A programmal készített munkák nagyon gyorsan reagálnak a felhasználók választásaira, amivel létrejön a valódi interaktivitás.

Az interaktivitás a program egyik legfontosabb eleme, és egyben a folyamatos kísérletezés terepe. „A technika új fajta dramaturgiát tesz lehetővé, a lineáris mesélés mellett hurkok, véletlenszerű ugrások jöhetnek létre a történetekben.”

Xantus János - tanár a Színház- és Filmművészeti Egyetemen - doktori disszertációjában hasonló problematikával foglakozik. A 2000-ben CD-ROM formában megjelent Se kép, se hang című kísérleti alkotás a non-linearitás kérdését vizsgálja. „Az érdekelt, hogy egy esemény, amely különböző átélési lehetőségeket kínál, hogyan mesélhető el mozgóképekkel.” Az ezredfordulón készült munka tartalmaz egy véletlen generátort, amely a történet különböző pontjain előre kiszámíthatatlanul tereli az eseményeket. „Nem szeretem a non-lienáris kifejezést, Umberto Eco befejezetlen mű-ve után inkább a befejezetlen film-et használom.”

A Korsakowot futtatva minden felhasználó a képernyőn a fő történet mellet három lehetőség közül választhat, amelyeket egy-egy preview ablakban lát, így befolyásolva a cselekményt. Míg a történetek „olvasója” szabadon rámutat az opciók közül valamelyikre, addig a szerző azzal „játszhat”, hogy mennyi választást kínál fel. Az így életre kelő univerzumok száma végtelen.

Az program kitalálója Florian Thalhofer az interaktív filmművészet elismert alkotója, a ’90-es évek végétől számos hasonló, interaktív kísérlet elindítója. Köztük a 13. emelet című dokué, amely kaleidoszkópszerűen mutatja be egy 13 emeletes ház lakóit. A munka jól érzékelteti a Korsakow System erősségét: a felhasználó maga választhatja meg, hogy narratív vagy tematikus úton közelíti meg a háztömb életét.

Interaktív tévé külföldön és itthon

„Másként mesél az ember, amikor egy könyv lapjait véletlenszerűen olvassa – jellemzi a programot Sugár János. Az első valódi interaktív tévés kísérletre 1992-ben került sor, amikor Hamburgban tévéző telefonálók számára lehetővé tették, hogy készülékük nyomógombjainak segítségével irányítsanak egy kamerát. Az interaktivitást vizsgáló kísérletezésre a magyar televíziózásból is emlékezhetünk, amikor betelefonálva lehetett választani egy-egy történet különböző befejezései közül.

13. emelet - interaktív doku
„A szoftver ugyan ingyen letölthető, de felhasználásához segítség kell, amit a vizuális kísérletezés legfőbb szaktekintélyei nyújtanak.” (www.korsakow.com). Sugár szerint az október eleji kurzus abban segít az interaktív történetek kitalálóinak, hogy megmutatja, miként hozhatnak létre saját munkákat, valamint azok miként alakíthatóak át on- illetve off-line tartalmakká. Az októberi eseményen a programot fejlesztő szakemberektől elsőkézből lehet megtanulni ennek a jövőbe mutató médiaplatformnak a kezelését.

A hatnapos, angol nyelven zajló rendezvény egy szimpóziummal kezdődik, amelynek egyik előadója Mark Stephen Meadows, aki azzal a területtel foglakozik, ahol a vizuális művészet, az irodalom és a computer interaktivitása keresztezi egymást. 2002-ben írta: Szünet és Hatást, Az Interaktív Elbeszélés Művészetét. Könyvet ír a Mesterséges Intelligenciáról (AI), a Mesterséges Érzelemről (AE) és az interaktív karakterek szerepéről a történetmesélés ismétlődő formájában. Kreatív igazgató a Stanford Kutató Intézetnél (www.bore.com, www.boar.com, www.boor.com).

Chris Hales 1994 óta kísérletezik az interaktív film különböző formáival, művészi CD-ROM-okat és érintő képernyős installációkat készít, valamint performance művész. Előadása során bemutatja interaktív filmjeit és elmagyarázza a fejlődési utakat és a levont következtetéseket amire, bizonyos technikák, eljárások és témák kapcsán jutott. (www.kinoautomat.org)

A harmadik előadó pedig a szoftver kifejlesztője, Florian Thalhofer lesz, aki The LoveStory Project, 7Sons and 13er Stock online, interaktív dokumentumfilm szerzője (www.korsakow.com, www.thalhofer.com).

Másként lát a Képző és az Iparművészeti

Az október 3-a és 8-a között zajló esemény a két hazai felsőoktatási intézmény közreműködésével, valamint az említett Mediamatic és a Holland Kulturális Intézet támogatásával kerül megrendezésre. „A Képzőművészeti Egyetem Intermédia Tanszéke 1992 óta kapcsolatban van a Mediamatickal, és a holland intézmény tavaly keresett fel bennünket, hogy vállaljuk-e a kurzus lebonyolítását. – mondta a képzésről Sugár János. Az anyagi terhek enyhítésére csatlakozott a programhoz az Iparművészeti Egyetem is. A költségek megosztásán túl az is indokolta a Képző és az Iparművészeti részvételét a Korsakow megismertetésében, hogy azok vizuális képzése más irányt követ, mint ami a Színház- és Filmművészeti Egyetemen folyik.”

A Korsakow segít, hogy jó képeid
legyenek
Ami a költségeket illeti a kurzuson való részvétel régi EU tagországokból érkező résztvevőknek 75 ezer, új EU-soknak 50 ezer forintba kerül. A képzés végén, október 7-én vetítés lesz látható a kiválasztott munkákból.

A Mediamatic egy Amszterdamban működő kulturális intézet, amely kiállításokat, prezentációkat, workshopokat, egyéb kulturális eseményeket szervez a holland városban és világszerte, továbbá a kibertér és -kultúra egyik első, holland formálója. A meghívott Mediamatic Alapítvány része az 1985-ben alakult Mediamatic Groupnak. Ezen kívül a szervezet magában foglal egy, a régi és új médiumokkal foglalkozó tervező és tanácsadó irodát (Mediamatic Interactive Publishing), és egy, netes képzést biztosító szervezetet (NetLes).

A kurzus angonyelvű programja itt olvasható.



Címkék

korsakow , mediamatic , hír



nka emblema 2012