sex hikaye

Lezárult az Anifest3

Fődíjas a Seventeen

2005. december 13. - filmhu
1-1  /  2
Lezárult az Anifest3
A SzimplaFilm szervezésében 2005. december 8-11. között megrendezett AniFest3-on negyvennyolc előadásra látogathattak el a nézők, ebből három a Szimplakertben, negyvenöt előadás az Uránia Nemzeti Filmszínházban volt. Az előadások közül négy kerekasztal-beszélgetés olyan kérdésekkel foglalkozott, hogy milyen nagyjátékfilmek készülnek ma Magyarországon, mi a különbség a gyerek és felnőtt animáció között, továbbá a japán animáció, az anime hatalmas térhódításáról.

            Az Anifest nemzetközi zsűrije
A fesztivál díjkiosztó gáláját Bozóki András kultuszminiszter nyitotta meg, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma nevében ő ajánlotta fel a fesztivál 2000 eurós fődíjat.

A zsűri tagjai Chris Robinson, az Ottawa Nemzetközi Animációs Fesztivál igazgatója, Doris Cleven, a brüsszeli animációs fesztivál vezetője, Anne Lise Andreasen a Fredrikstadt Animation Festival igazgatója, Gerrit van Dijk holland animátor, és Gil Alkabetz Németországban élő szintén rajzfilmrendező, magyar részről pedig Mikulás Ferenc, a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál igazgatója voltak.

Az AniFest3 2000 eurós fődíját egy holland kisfilm nyerte Seventeen címmel, a zsűri indoklása szerint "megpróbálja felfedni a férfiasság, a vágy és a felnőttkor brutális igazságait és összetettségét”. A rendező, Hisko Hulsing az AniFest idejére Magyarországra látogatott, így személyesen vehette át a díjat. Filmje egy tizenhét éves fiú különös és szürrealisztikus, álomszerű vívódásairől szól.

A fődíjon kívül a zsűri egy Különdíjat is kiosztott M.Tóth Géza Maestro című filmjének. A hivatalos indoklás szerint "nagyfokú professzionalizmussal és humorral fedi fel az igazságot arról, hogy mi történik egy kakukkóra belsejében". 

A fesztiválon a versenyprogramok vetítésekor a közönség szavazólapokat kapott, és ezzel voksolhatott az általa legjobbnak ítélt filmre.

A Seventeen lett a fődíjas
Hisko Hulsing
A Maestro nemcsak a zsűri különdíját vitte el, hanem fesztivál közönségnek is díját. A film már több nemzetközi fesztivált is megnyert, M. Tóth Géza alkotása az egyik legérdekesebb és legnézőbarátabb formai ötletjáték volt a fesztivál versenyében. A közönség másodiknak Sharon Colman Badgered (Borzolt) című filmjét ítélte, a harmadik legtöbb szavazatot pedig Matthew Abbis Poor God (Szegény Isten) című alkotása kapta.

A nemzetközi fesztiválhagyományt követve idén is volt ökumenikus zsűri, aki Alexander Smigun ukrán rendező Play for three actors című báb-animációs filmjét választotta a legjobbnak.

A legtöbb teltházas előadás az Uránia Mozi Fábri termében volt a versenyprogramok vetítéseire. Szintén teltházas volt mindhárom Szimpla Kert Moziban vetített előadás.



Címkék

anifest3 , hír


1-1  /  2

nka emblema 2012