sex hikaye

Lidérc hangok és poros öltönyök

Határon túli filmek bemutatója az Urániában

2014. május 16. - filmhu

Hogyan újult meg a Madách-kastély Alsósztregován, hogyan küzd az elszegényedés és az anyanyelv megőrzéséért egy erdélyi falu, és hogyan látták a magyar tévések az ukrajnai eseményeket? Műfaját és tematikáját tekintve is rendkívül változatos filmeket kínál május 20-21. között az Uránia, ahol ebben a két napban a határon túli magyar filmeké lesz a főszerep. A vetítésekre a belépés díjtalan.

 

 Természetfilm, dokumentumfilm, animáció, animációs dokumentumfilm, portré, kisjátékfilm, etűd, pszichológiai thriller – műfaját és tematikáját is tekintve rendkívül sokszínű programmal készül május 20-21-e között az Uránia, ahol ebben a két napban összesen 25 művet mutatnak be. A vetítésekre a belépés díjtalan, helyfoglalás érkezési sorrendben, a szabad helyek erejéig lehetséges.

Látható lesz többek között a Magyar Művészeti Akadémia tagjairól forgatott portrésorozat Somogyi Győzőről és Kunkovács Lászlóról készített darabja, a Berlinálén elismerő oklevéllel díjazott, az elvándorlás témáját feldolgozó El című etűd, a kelet-európai gyárak magánosítását burleszkszerűen megidéző kisjátékfilm, A romlás virágai, egy denevérmentő csapat munkáját bemutató Denevérek Erdélyben című ismeretterjesztő film, a Dél-Gömörben élő, zárt társadalmi réteget alkotó juhpásztorok mindennapjairól szóló Pásztorok ösvényein című dokumentumfilm, az alsósztregovai Madách-kastély magyar-szlovák együttműködésben megvalósult rekonstrukciójának története, valamint a helybélieknek munkát biztosító fatelepét elvesztő erdélyi falu lakóinak küzdelme az elszegényedés ellen és az anyanyelvük megőrzéséért (Ingyenkoporsó). Különlegességnek ígérkezik a fiatal szlovéniai magyar alkotók által készített pszichológiai thriller, az Ébredj. Aktualitása miatt várhatóan nagy érdeklődés övezi majd a közelmúlt ukrajnai eseményeiről Kijevben, Lembergben és Munkácson forgatott Maydan 2.0 című alkotást.

A Magyar Művészeti Akadémia Film- és Fotóművészeti Tagozata idén első alkalommal rendezi meg a Kárpát-medencei magyar filmművészek tanácskozással és vetítésekkel egybekötött találkozóját.

Részletes program és filmismertetők az Uránia honlapján található.






nka emblema 2012