sex hikaye

Linklater futószalagon

Sport és drog és gyorskaja

2005. december 27. - filmhu
Linklater futószalagon
A Bad News Bears-ben egy baseball-csapat történetét eleveníti fel, az A Scanner Darkly újra a Waking Life-ban megismert animációs technikát alkalmazza, a Fast Food Nation pedig leleplezi a gyorséttermek világát. Munkában Richard Linklater.

Richard Linklater, akinek a nevéhez olyan független filmek fűződnek, mint a Suburbia vagy a Dazed and Confused, illetve a hazai mozikban is bemutatott Mielőtt felkel a nap és Tape – Visszajátszás jelenleg három filmmel is el van foglalva. Mivel a Before Sunset története a hazai forgalmazók jóvoltából ismeretlen maradt az itthoni közönség számára, így a magyar mozikban utoljára a Rocksulival képviseltette magát a rendező. A hagyományosnak nem mondható zenetanár története óta tehát Linklater már négy projekten is túl van. A 2004-es Before Sunset-ben az 1994-ben készült Mielőtt felkel a nap-ban megismert pár (Julie Delpy és Ethan Hawke) története folytatódik, akik ezúttal tíz évvel megismerkedésük után Párizsban beszélgetnek át egy délutánt a kapcsolatukról.

A dekadens pedagógus és a gyerekek kapcsolatára épül a sztori
Bad News Bears - Billy Bob Thorton

A már elkészült és a tengerentúlon be is mutatott Bad News Bears azonban ismét a Rocksuli vonalát folytatja: most is a dekadens pedagógus és a gyerekek kapcsolatára épül a sztori, de ezúttal nem a zene, hanem a sport áll a középpontban. Az azonos című 1976-os film remake-jében Billy Bob Thorthon játssza az alkoholista baseball edzőt (az eredetiben Walter Mattheau formálta meg a szerepet), akit egy tizenkét évesekből álló, kiesőben lévő baseball csapat mellé osztanak be.

A Warner Brothers valamint a George Clooney és Steven Soderbergh nevével fémjelzett Section Eight gyártásában készülő A Scanner Darkly főszerepében Keanu Reevest láthatjuk kettős szerepben. A Philip K. Dick regényéből készült, posztapokaliptikus jövőben játszódó sztoriban az USA elvesztette a drogháborút. Keanu az álruhás rendőr, Fred szerepében beépül az alvilágba, ám váratlan paranoid utazás veszi kezdetét, amikor az egyik drog mellékhatásaként meghasad a személyisége, és tulajdonképpen önmaga ellen folytatja a nyomozást. A további szerepekben Winona Rydert és Woody Harrelsont láthatjuk, ám nem a szokásos módon. A sci-fi ugyanis a Waking Life-ban már megismert animációs technikával fog készülni: azaz a valós szereplőkkel leforgatott jeleneteket utólag fogják animálni, a Waking Life-ban látott megoldásoknál azonban sokkal életszerűbb és kevésbé absztrakt módon. Az amerikai bemutató 2006 elejére várható.

A valós szereplőkkel leforgatott jeleneteket utólag fogják animálni
A Scanner Darkly - Keanu Reeves

A legutóbbi produkció, a még gyártás alatt lévő Fast Food Nation a gyorséttermek gonosz világát leleplező thriller, amely Eric Schlosser azonos című bestsellere alapján készült. Az író alaposan megvizsgálja a gyorskaja világát: üzleti, kulturális és globális szempontok is helyet kaptak könyvében – elbeszélés és cselekmény azonban nincs, úgyhogy a Linklater által készített forgatókönyvnek ez a legnagyobb különbsége az eredeti műhöz képest. A nem fikciós regényből Linklater ugyanis nem dokumentumfilmet készít, ahogyan tette azt például azonos témában Morgan Spurlock a Super Size Me esetében, inkább a tények mögött lévő karakterek élet mutatja be. A film főszerepében a Maria Full of Grace-ben nyújtott alakításáért Oscarra jelölt Catalina Sandino Morenót láthatjuk, olyan partnerek mellett mint Patricia Arquette, Ethan Hawke, Greg Kinnear és Kris Kristofferson. A kanadai popénekesnő, Avril Lavigne is ebben a filmben fog színésznőként debütálni. A Fox Searchlight gyártásában készülő mozi producere Malcolm McLaren, a Sex Pistols zenekar egykori menedzsere.



Címkék

richard linklater , hír



nka emblema 2012