sex hikaye

Magyar animáció versenyez Velencében

Cakó Ferenc Levelek

2006. augusztus 8. - filmhu
Magyar animáció versenyez Velencében
Cakó Ferenc Levelek címmel készített homokanimációját hívta meg a 63. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál Corto Cortissimo elnevezésű rövidfilm versenyébe - adta hírül a Filmunió.

Tizennyolc rövidfilm kelhet versenyre a 63. alkalommal megrendezendő velencei filmművészeti szemlén szeptember első hetében. A világ legrégebbi nemzetközi filmfesztiváljaként számon tartott velencei mustra Corto Cortissimo címmel megrendezett rövidfilm versenyén Cakó Ferenc legújabb animációja képviseli Magyarországot.

A Levelek című hatperces alkotás álomszerű homokanimációs képeket mutat egy férfi és egy nő eltávolodásáról, vívódásairól.

A Sebaj Tóbiást és Zénót is jegyző Cakó Ferenc egyedülálló homokanimációs technikával készült alkotásai a legnagyobb nemzetközi filmes rendezvények ismert attrakciói. A Cannes-i (Ab ovo, 1988), San Francisco-i (Ad rem, 1991) és berlini (Hamu, 1994) fődíjak, valamint számtalan külföldi elismerés után Cakó Ferenc először vesz részt a velencei filmfesztiválon. A Corto Cortissimo versenyen Cakó alkotása a legendás velencei oroszlánért és a legjobb európai film UIP-díjáért is versenyben lesz.

Magyar animáció Velencében legutóbb 2002-ben volt a meghívottak között, ekkor Péterffy Zsófia Kalózok szeretője című munkája versenyzett, és elnyerte a legjobb európai rövidfilmnek járó UIP-díjat.

Mint arról korábban már beszámoltunk idén Velencében Nemes Gyula diplomafilmjének, az EGYETLENEIM-nek is szurkolhatunk. A magyar játékfilm a nemzetközi kritikusok díjáért, valamint - elsőfilm révén - a legjobb Velencébe bemutatott elsőfilmet illető „Jövő Oroszlánja” elnevezésű díjért is ringbe száll.

A fesztiválokról és a filmekről bővebb információ a www.filmunio.hu honlapon.



Címkék

hír



nka emblema 2012