sex hikaye

Magyar filmek csúcsforgalma a nemzetközi fesztiválokon

2001. október 12. - Pataki András
Az őszi fesztiválévadban számos magyar film mutatkozik be a nemzetközi porondon. Chicagóban, a múlt héten kezdődött fesztiválon Fekete Ibolya Chico című filmje és Sopsits Árpád nemrég Montrealban díjazott Torzókja képviseli a hazai színeket. A Chico később Los Angelesbe utazik, nemsokára pedig bemutatják Haifában, Mill Valleyben és Denverben is. Itthon jövő januárban kerül a mozikba.

Ebben a hónapban a Kairói Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában Szurdi Miklós Vademberek című filmje szerepel, információs vetítésen mutatják be Molnár György Egyszer élünk, Schilling Árpád Nexxt és Tímár Péter 6:3 című munkáját. Cottbusban Incze Ágnes I Love Budapest című műve szerepel a fesztiválon.
Los Angelesben idén negyedik alkalommal rendezik meg a magyar filmek hetét, ott mutatkozik be először a közönségnek Bacsó Péter Karádyról szóló filmje, a Hamvadó cigarettavég. A Los Angeles-i magyar filmbarát, Bunyik Béla és a Magyar Filmunió szervezésében mától október 18-ig tartó L. A.-i fesztiválon levetítik Gothár Péter Paszport, Tímár Péter Vakvagányok, Török Ferenc Moszkva tér, Can Togay Egy tél az Isten háta mögött, az I Love Budapest, Koltay Gábor Sacra Corona és Fonyó Gergely Cseh Tamás film című munkáját. A nagyjátékfilmeken kívül bemutatják Mundruczó Kornél Afta című rövidfilmjét, Almási Tamás Sejtjeink és Friderikusz Sándor Madárka című dokumentumfilmjét.
Az októberi nemzetközi csúcsforgalomban több fesztiválon szerepel az Afta és Moldoványi Ferenc Gyerekek - Koszovó 2000 című dokumentumfilmje is. Makk Károly tiszteletére retrospektív vetítéssorozatot tartanak Genfben, Mészáros Márta filmjeit Zágrábban, Szabó István műveit Athénben és négy török városban mutatják be. Jancsó Miklóstól a Csillagosok, katonák Leedsbe utazik, Cakó Ferenc animációs filmjeit Lipcsébe, Vallaloidba és Uppsalába hívták meg.
Tarr Béla Werckmeister harmóniák című filmje egy törökországi körút után Gothár Paszportjával együtt az október 19-én kezdődő Sao Pauló-i fesztiválra utazik, ahol bemutatják Groó Diána Kazinczy utca című kisjátékfilmjét és a Moldoványi-filmet is.
Tbilisziben Mészáros Péter A bolond gránátalmafa című filmjét vetítik a fesztiválon. Hamburgban, leszbikus és homoszexuális filmfesztiválon Méry Zsuzsa Bulandzsiuk és Szomjas György Csókkal és körömmel című rendezése képviseli a magyar színeket.
Népszava

Címkék

hír



nka emblema 2012