sex hikaye

Magyar filmek Uppsalától Jihlaváig

Fieszta október végén

2007. október 24. - filmhu
Magyar filmek Uppsalától Jihlaváig
A Buharov fivérek, Szirmai Márton, Nagy Dénes és Zsigmond Dezső alkotásai gazdagítják rangos nemzetközi filmfesztiválok műsorát október végén - közölte a Magyar Filmunió.

Svédország világhírű nemzetközi rövidfilm-versenyén, az uppsalai fesztiválon lesz látható a Buharov fivérek Egyvezérszavas védelem című filmje. Az október 22-én kezdődött seregszemle több mint 300 alkotást mutat be különféle szekciókban - tudtuk meg a Filmuniótól. A Buharov fivérek alkotása a nemzetközi versenyben indul, és a fődíj mellett a UIP díjáért is ringbe száll. A United International Pictures elismerését 13 nemzetközi filmversenyen lehet elnyerni, a trófea automatikus jelölést jelent az Európai Filmakadémia rövidfilm díjára.

Szirmai Márton Szalontüdő című munkája, amelyet a magyar filmkritikusok 2006 legjobb rövidfilmjének kiáltottak ki, a zágrábi és a valladolidi filmfesztiválok versenyprogramjába kapott meghívást. Spanyolország nagyszabású filmünnepén, a valladolidi szemlén szintén ad ki díjat a UIP - tette közzé a Magyar Filmunió.

A legfiatalabbakat Nagy Dénes képviseli Brazília nagyszabású filmünnepén, Sao Pauloban Együtt című vizsgafilmjével. A két testvér hosszú távollét utáni találkozásáról szóló húszperces alkotást a 38. Magyar Filmszemle kisjátékfilmes zsűrije rendezői különdíjjal jutalmazott.

Zsigmond Dezső új munkája, az Élik az életüketa tegnap kezdődött jihlavai dokumentumfilm szemlére kapott meghívást. A jihlavai fesztiválra 1500 nevezés érkezett idén, melyből  170 alkotást hívtak meg a szervezők, közte Zsigmond Dezső „kárpátaljai szappanoperáját”. Zsigmond Dezső munkásságát a közelmúltban kétszer is díjazták a rangos jihlavai fesztiválon: 2004-ben Aranykalyiba című alkotása elismerő oklevelet, 2005-ben a Csigavár fődíjat nyert a közép-európai szerzői dokumentumfilmek szemléjén.

Bővebb információk a Magyar Filmunió honlapján.



Címkék

hír



nka emblema 2012