sex hikaye

Magyar filmtörténet a neten

www.filmtortenet.hu

2004. július 7. - filmhu
Magyar filmtörténet a neten
A napokban indult el a magyar filmtörténet átfogó site-ja a www.filmtortenet.hu webcím alatt. A magyar filmtörténetet 1945-től 1991-ig bemutató honlapon filmelemzések, korszaktanulmányok, rendezőportrék és műfajbemutatások mellett több mint 100 film letölthető részlete is megtalálható. Az oldalt Schubert Gusztáv (a filmhu főszerkesztője) és Hirsch Tibor szerkesztette, a szerzők között pedig a magyar filmkritika és filmtörténetírás olyan művelői vannak, mint Bikácsy Gergely, Báron György, Pápai Zsolt vagy Gelencsér Gábor.

A folyamatosan bővülő filmadatbázisban cím és címrészlet szerint is lehet keresni. A site-on több mint száz 1945 és 1990 között készült magyar filmről olvasható rövid elemzés, az Angyali üdvözlettől a Verzióig. A filmekhez a stáblistán, az elemzésen és a rövid szinopszison felül letölthető részlet is tartozik, amely általában az adott mű legemlékezetesebb pillanatai közül lett kiválasztva. A filmadatbázis mellett alkotói adatbázis is működik: rendezőkre, operatőrökre, vágókra és forgatókönyvírókra is rá lehet keresni.

A filmelemzések mellett fontos szerepet kaptak a rendezőportrék, a korszakelemzések és a műfajtanulmányok is. A rendezők közül egyenlőre Bódy Gáborról, Gothár Péterről, Huszárik Zoltánról, Jancsó Miklósról, Szabó Istvánról és Szőts Istvánról található a site-on részletes portré. A korszakelemzések fül alatt öt nagy tanulmány található, amelyek '45-től '90-ig közel évtizedes bontásban veszik górcső alá a magyar filmek tendenciáit. (A filmtörténeti tanulmányokat Vajdovich Györgyi és Gelencsér Gábor írták, mindketten az ELTE Filmelmélet és Filmtörténet szakának oktatói.)

Hasonló részletességgel, de eltérő nézőpontból mutatják be az ún. "vetülettanulmányok" a magyar film korszakainak legfontosabb műfaji és stiláris jellemzőit. Báron György a francia új hullám és a magyar film viszonyát vizsgálja (Párizs Budapest járat - A nouvelle vague és a magyar film), Gelencsér Gábor a Budapesti iskola dokumentum játékfilmjeit mutatja be, valamint külön tanulmányok foglalkoznak a termelési filmekkel, a puha diktatúra filmjeinek visszatekintésével a "kemény" diktatúrára, valamint a hazai vígjáték történetével '45-'90-ig (Hirsch Tibor).

A szerkesztők a Magyar Filmtörténet Online folyamatos bővítését is tervezik. Az oldal célközönsége elsősorban a filmmel foglalkozó és filmet tanuló diákok, valamint mindenki, akit érdekel a magyar film múltja.

Az oldal készítésében a filmhu munkatársai is részt vettek.



Címkék

hír



nka emblema 2012