sex hikaye

Magyar mozi a Véres Grófnőről

Hatmillió euró, Nulla Forint

2003. október 22. - filmhu
A vérivó Báthory Erzsébetről készít filmet az Atlantic Film. A 6 millió eurós költségvetésű mozi anyagi háttere szerződések és ígérvények formájában már kétharmad részben az alkotók rendelkezésére áll, de hazai támogatást a film még nem kapott. Pedig ahhoz, hogy a jellegzetesen magyar témájú film magyar maradhasson, szükség lenne hazai pénzekre is. “Bízom abban, hogy ha  az MMK nagyobb pénzekkel gazdálkodhat, akkor szép lassan a Báthory Erzsébet szerelmei című produkció támogatása is be fog érni”- mondta a filmhunak Bokor Pál, aki nemcsak forgatókönyvírója, hanem producere is a filmnek.
„A külföldi támogatókat elsősorban az attraktív forgatókönyv segítségével nyertük meg, mely többéves munka eredménye. Egy ilyen filmtervet minden professzionális filmkészítő vonzónak talál, a jelenlegi támogatókon kívül további érdeklődők is vannak. Amíg azonban nincs magyar háttere a produkciónak,  nem tudunk továbblépni. Ahhoz viszont, hogy ez magyar film maradjon, körülbelül 500 millió forint hazai pénzt kell majd felmutatni.”

A magyar produkción kívül jelenleg négy filmet terveznek szerte a világban a 16. századi erdélyi grófnőről, aki az örökifjúság hitében a legenda szerint rendszeresen fürdőzött fiatal lányok vérében. Azonban a többiekkel ellentétben Bokor Pál és Pataki Éva forgatókönyve nem a vámpirisztikus elemekre, hanem Báthory Erzsébet szerelmi életére koncentrál.

A Báthory-film koproducerei szlovák részről Rudolf Biermann a Charlies’s-tól, török oldalról Aydin Sayman a DE Yapimciliktől, és az osztrák Dr. Veit Heiduschka a Wega Filmtől, aki az utóbbi években a Michael Haneke filmek producereként szerzett nemzetközi elismerést. A 1,5 milliárd forintot kitevő 6 millió eurós költségvetés külföldi kétharamda 80 %-ban már összeállt, az utolsó húsz százalék finanszírozására Hámori András kanadai cége, a H2O Motion Pictures adott szándéknyilatkozatot.

Amíg Bokor reális esélyt lát arra, hogy a produkció magyar film maradjon, várni fog. Elmondása szerint, ez a külföldi támogatók részéről is elvárás, hiszen egy ennyire Magyarországhoz kötött témát szerintük is csak a magyarok tudnak hitelesen megcsinálni. Ennek megfelelően 22 napot, a teljes forgatási idő jelentős részét is magyar helyszínen, Sárváron és környékén forogatnák. További helyszín az ausztriai Lockenhaus (Léva)  vára és a szlovákiai Árva vára, míg a kanizsai csata jeleneteit Törökországban forgatnák, így legalább  az ellenség  is hiteles lesz.

„A film rendezője Mészáros Márta, ám tekintve, hogy a filmben nincs magyar többség, a legfontosabb közreműködők kiválasztásába természetesen a partnereknek is lesz beleszólásuk. Én azért látnám szívesen Mártát rendezőnek, mert azt gondolom, hogy a világ filmgyártásában ő a női lélek legjobb ismerőinek egyike, s ebben a filmben ez a fajta érzékenység döntő körülmény lehet.“

A nemleges MMK döntéssel kapcsolatban az Atlantic vezetője elmondta még, hogy logikus abból a szempontból, hogy Mészáros Márta egy másik filmjére kapott pénzt. Ugyanakkor a döntnökök talán nem nem gondoltak arra, hogy a külföldi befektetők megtartása szempontjából veszélyes lehet a késlekedés.”

„Az is szempont lehetett, hogy egy ekkora költségvetésű filmet az MMKA most nem mer elindítani, ám ahogy az Alapítvány rendelkezésére álló eszköztár bővül,  a támogatás is be fog érni. Egy másik lehetséges szempont, hogy a közreműködők megválasztását nem tartják szerencsésnek. Azt viszont egyelőre nem sikerült elérni, hogy a kurátorok leüljenek a producerrel és a rendezővel. Ha ez megtörténne, sok kétséget lehetne eloszlatni, például annak bebizonyításával, hogy Európa legtapasztaltabhb producerei a munkatársaim ebben a filmben, s ha ők be akarnajk szállni egy ilyen vállalkozásba, annak oka van.”

A forgatókönyvíró-producer jó esélyt lát arra, hogy a közeljövőben kiírásra kerülő koprodukciós pályázaton a film megkapja az első hazai bíztatást, és s ezzel elkezdődhet az előkészítés intenzív szakasza.

Címkék

hír



nka emblema 2012