sex hikaye

Magyar filmesek az Antarktiszon

Fagyos oázis

2002. december 3. - filmhu
Magyar filmesekből álló expedíció indul ma az Antarktiszra. Miután a csapat a keddre virradó éjszakát edzésképpen a fővárosi Városligeti Műjégpályán töltötte, Tóth Zsolt Marcell ismertette a filmhu-val az úti céljukat. Marcell nemcsak az antarktiszi filmes csapat vezetője, a Fortyogó Föld című, a szemlén ismeretterjesztő kategória nyertes alkotásnak a rendezője is.
Sátrakban töltötték a jégen az éjszakát, hogy szemléltessék mi vár rájuk az Antarktiszon. Meleg ruhákba öltöztek, a hálózsákuk pedig, ahogy mondták,  mínusz 40 fokot is elbír. „Három hónapig az Antarktiszon is sátrakban leszünk – mondta a filmhu-nak Tóth Zsolt Marcell. - Közepesen erős nyári időnk lesz januártól: ez mínusz tíz foktól elmehet egészen mínusz 25-ig. Ami ezt nehezítheti, az az állandó erős szél: egy 80 kilós embert csak úgy arrébb rakhat egy fuvallat. Az viszont nagyon jó a forgatás szempontjából, hogy éjjel-nappal világos lesz."

A négytagú filmes csoport ma indul Dél-Chilébe, ahol megvárják a karácsony után induló három kutatót, majd együtt, a chilei katonai szállítógéppel jutnak át a King George-sziget chilei kutatóbázisára. Ez lesz a központjuk és innen indulnak sátraikkal a kutató körutjaikra. Terveik szerint három hónapot töltenek az Antarktiszon.

Tóth Zsolt Marcellen kívül a Fortyogó Föld másik alkotója Fiar Sándor is a filmes csapat tagja, velük tart még Molnár Attila Dávid operatőr, aki a víz alatti felvételeket fogja rögzíteni és Nemes Veronika hangmérnök, aki az interjúk hangja mellett a természetfilmes részek zörejeiért is felelős.

A kutató csoport és a bázis élete lesz a kerettörténet. A filmes csoport által filmezett kutatók a jeges kontinensen azokat a területeket vizsgálják majd, ahonnan a felmelegedés hatására visszahúzódott a jég. A kutatókon, a stábon és a felmelegedett területeken kívül szerepet kap annak növény- és állatvilága - víz felett és víz alatt, sőt az extrém sportok is.

Az expedíció filmes vállalkozását az ORTT 8 millióval támogatta, de beszállt a költségekbe az MTV, a Questor, és egy ruházati cég, a The North Face is. Ez utóbbi 7 és fél milliós túraruházattal szállt be a költségekbe.

Nagy Balázs, az ELTE Természetföldrajzi Tanszékének oktatója, az expedíció kutatási csapatának vezetője elmondta: ez az első magyar expedíció a jeges kontinensre. Több magyar is járt már az Antarktiszon, de csak más országok csapatainak tagjaként, őmaga öt évvel ezelőtt egy lengyel csapattal tartott.

A négyszer 26 perces filmsorozat ősbemutatója a Magyar Televízión lesz 2003. július 1-étől, de a Spektrum tévé is vevő egy egészestés filmváltozatra.  A Petőfi Rádió az expedíció közben is nyomon követi az ottani életüket és a csapat is folyamatosan hírt ad magáról interneten. Beszámolóikat, fényképeiket és videofelvételeket műholdas rádiótelefonnal továbbítják a  www.antarctica.hu honlapjukra.

Címkék

hír



nka emblema 2012