sex hikaye

Magyarok Berlinben: a Talent Campus résztvevői

Érzelmek a vásznon

2008. február 7. - filmhu
Magyarok Berlinben: a Talent Campus résztvevői
Idén hatodik alkalommal rendezik meg a Talent Campust a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon. A 2003 óta a fesztivál egyik alappillérjét képező eseményre idén öt magyar fiatal tehetség jutott be: Ruszev Szilvia, Cziráki Gergely, Darvas Csanád, Trencsényi Klára és Lovas Balázs, a filmhu felelős szerkesztője.

A február 9-én kezdődő Talent Campus a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál hivatalos kísérőprogramja, amelyre minden évben több száz fiatal rendező, forgatókönyvíró, vágó, operatőr, színész vagy más filmes szakmabeli nyer meghívást pályázat útján. A Berlinben töltött egy hét alkalmával bemutathatják ötleteikett, előadásokon, workshopokon és fórumokon vehetnek részt. A Campus szervezői minden évben kiválasztanak egy különleges szempontot és egy mottót, ami fémjelzi a rendezvényt. Az idei mottó így hangzik: „SCREENING EMOTIONS- cinema’s finest asset”.

Az öt kontinensről érkező, közel 2500 fiatal tehetséget 500 profi „szakember” segíti, olyan nagyságoktól kaphatnak itt tanácsot, leshetnek el trükköket, mint Ridley Scott, Stephen Frears vagy Wim Wenders. A tehetséggondozó rendezvényt a filmkészítés öt fázisa alapján szintén öt nagy részre osztják: Filozófia, Előkészítés, Gyártás, Utómunkálatok és Promóció.

A fiatal filmkészítők pályázat útján saját filmmel, vagy más ehhez kapcsolódó anyaggal kerülhetnek be. Idén öt magyar alkotó vesz részt a programban.

Ruszev Szilviaaz ELTE-n folytatott irodalmi és filmes tanulmányokat, 1996 óta dolgozik vágóként. 2000 óta Berlinben él, jelenleg a potsdami Konrad Wolf Filmfőiskola végzős hallgatója. A magyar közönségnek a 39. Magyar Filmszemléről is ismerős lehet a neve, ő vágta ugyanis Tolnai Szabolcs Fövenyóra című filmjét. A Talent Campusra mégsem ezzel, hanem saját, Pekingben készített rövidfilmjével jelentkezett.

Darvas Csanád producer több televíziónak dolgozott, valamint részt vett számos oktatási és kulturális programban. Az ELTE-n szociológiát hallgatott, majd animációt tanult a Varga Stúdióban. 2006-ban megalapította a CeMedia Central European Media Workshop hálózatot. 2007-ben részt vett az akkor először megrendezett Szarajevói Talent Campuson. Producerként a 38. Magyar Filmszemlén mutatkozott be az Alterego című rövidfilmmel. Idén a Farkasemberrel képviseltette magát a Szemlén. 


Cziráki GergelyMagyarországon CGI reklámokat, videoklipeket, rövidfilmeket forgatott, de készített már animációt számítógépes játékokhoz is. A sokoldalú rendező 2004-ben kezdte a londoni National Film and Television School animációs rendező szakát. A Campusba a diplomafilmjével került be, az Immeasurable (Mérhetetlen) egy CGI és élő felvétellel készült kisfilm. A workshop alatt következő projektjén fog dolgozni, amit itthon, európai koprodukcióban készítene el.

Trencsényi Klára operatőr szabadúszóként dolgozik, mióta 2005-ben végzett a Színház -és Filmművészeti Egyetemen. 2007-ben két dokumentumfilmet rendezett, az egyik, az Esély című film Pécsett készült, a Társadalmi Változás=Esély program keretein belül. A Talent Campusra másik dokufilmjének, a Birds Roadnak egy részletével jelentkezett.

Gergely Zoltán - Rendező, forgatókönyvíró, reklámszövegíró.  Az SZFE forgatókönyvírószakán, Schulze Éva és Orsós László Jakab osztályában végzett 2006-ban. Szupermosás című rövidfilmjével a legjobb vizsgafilmnek járó Simó emlékdíjat, a 2006 BUSHO fesztivál és a 2007 UPC-AXN fesztivál fődíját, illetve a Brno16 filmfesztivál legjobb rendezője díját nyerte el. Combino reklámfilmje a 2007-es párizsi Cinerail fesztiválon a legjobb reklámfilm lett. Kútfejek nagyjátékfilm társforgatókönyvírója. Jelenleg első nagyjátékfilmjének forgatókönyvét, illetve több kisjátékfilmet, többek Rimóczy László és Csukor Szonja Nisimasa fődíjas Éjszakai látogatók című rövidfilmjét készíti el


Lovas Balázselső forgatókönyve az 1998-as Séta volt, majd Dyga Zsomborral közösen elkészítették 2002-ben a Tesót (amivel a 34. Magyar Filmszemlén a Legjobb fiatal forgatókönyvírói díjat nyerték el), majd 2005-ben a Kész cirkuszt. 2007-ben a Konyec, melynek forgatókönyvét szintén ő jegyzi, elnyerte a Legjobb Műfaji Film Fődíját, és az Közönségdíjat. Jelenleg az HBO-n fut legutóbbi munkája, a Született Lúzer című sorozat. Lovas a Fade in Script Consulting alapítója, a Central Eurpoean Pitch Forum egyik szervezője, emellett forgatókönyvírást oktat, valamint a Filmhu felelős szerkesztője is.



Címkék

hír



nka emblema 2012