sex hikaye

Mandalák és mandarinok

Észt hét 2015

2015. március 13. - filmhu
Mandalák és mandarinok

A tavalyi év legjobb észt filmdrámája és egy északi hangulatú romantikus film, a feszült európai-orosz viszonyt boncolgató installáció, egzotikus koncert, gasztronómiai és könyvbemutató, valamint számos egyéb program várja a 8. Észt hét közönségét március 16. és 26. között Budapesten, Szegeden és Debrecenben.

Idén igazi finnugor különlegességgel indul az Észt hét: a kultúrák és dallamok sajátos fúzióját megteremtő Mari Kalkun és Runorun különleges zenei tájakra invitálja a hallgatóit március 16-án Szegeden a Grand Caféban, majd másnap este a budapesti Trafó Klubban - közölte a programsorozatot a Szimplafilmmel együtt szervező Magyarországi Észt Intézet. Mint emlékeztettek, a tavalyi Észt hét nyitófilmje, az észt-grúz koprodukcióban készült Mandarinok nemrég egészen a Golden Globe- és Oscar-jelölésig vitte. Az idei fesztivál filmes programjában három játékfilm, két dokumentumfilm és két animációs blokk látható: egy válogatás a hagyományosan magas színvonalú észt animáció legújabb terméséből, illetve az észt legenda, Priit Pärn és felesége, Olga Pärn közös alkotásai, ez utóbbiak kizárólag 18 éven felülieknek. A Grand Caféban március 18-ától tekinthető meg első közös filmjük, Az élet Gabriella Ferri nélkül műhelytitkaiba betekintést nyújtó pikáns grafikai tárlat.

A budapesti filmes program március 19-én indul a Művész moziban: a tavalyi év legjobb észt filmjének választott Keresztszélben egy máig eleven nemzeti trauma, a szibériai deportálások témájának különleges technikával készült, méltóságteljes és megindító feldolgozása; a vetítésre ellátogat a főszereplő Laura Peterson is. A szerelmesfilmek és az észt tájak kedvelőinek szánják a szervezők a Cseresznyés dohány című, hamisítatlan észt hangulatú romantikus filmet, melynek március 21-i budapesti bemutatóján a rendező Andres Maimik is részt vesz. A tavalyi nagy siker, a Kertu alkotója újabb filmmel jelentkezik: Ilmar Raag Nem jövök vissza című drámájában két árva lány autóstoppal szeli át Oroszországot, hogy felkeressék egyikük Kazahsztánban élő nagymamáját.

ÉSZT HÉT 2015 from Észt Intézet on Vimeo.

Az Együtt lélegezni című amerikai-észt dokumentumfilm az Észtországban nagy jelentőséggel bíró kóruséneklésről szól. Az észtek Dalosünnepe sokkal többet jelent egy nagyszabású fesztiválnál, hiszen csaknem 150 éves története során már legalább kétszer segítette közelebb a balti országot a függetlenséghez. A program másik dokumentumfilmje, a Féreghizlaló nyomában sajátos antropológiai road movie, melyben a Féreghizlaló című animációs mozi alkotója útnak indul Csukcsföldre, hogy kinyomozza a műve alapjául szolgáló szürreális csukcs népmese gyökereit és értelmét.

A kortárs képzőművészet, az építészet és az irodalom iránt érdeklődők is találnak kedvükre valót a 8. Észt hét programjában. Flo Kasearu Zendülés című installációja Tallinn egyik legnevesebb galériájából, a Temnikova és Kaselából érkezik a Fugába, ahol március 25-én nyílik kiállítás a művész jelenlétében. A bemutatott videó, rajzok és 3D-s hajtogatott modellek a jelenlegi feszült orosz-nyugat-európai politikai kapcsolatokra reflektálnak, árnyalt képet nyújtva az észt álláspontról.

A debreceni Modemben a 2010-es Velencei Építészeti Biennálén Észtországot képviselő 100 ház című nagyszabású tárlat válogatása, az 50 ház című kiállítás tekinthető meg március 22-étől, mely az észt építészet zászlóshajójának tekintett, egyszerre merész és északias észt családiház-építészetet mutatja be a 21. század első évtizedéből.

Az Észt hét irodalommal, Tonu Onnepalu Mandala című regényének bemutatójával zárul. A szerzővel a regény fordítója, Lengyel Tóth Krisztina beszélget március 24-én a budapesti Nyitott Műhelyben, március 25-én pedig Szegeden a Grand Caféban. További infóért katt ide!

(Forrás: MTI)



Címkék

észt , program , ajánló



nka emblema 2012